Ambasada Njemačke će finansijski podržati projekat za smanjenje nelegalnog oružja

Intenzivno se radi na pripremi kampanje koju će, nakon usvajanja Zakona o oružju, realizovati Ministarstvo unutrašnjih poslova, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Centar za demokratsku tranziciju (CDT)
2 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock
oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2015. 17:35h

Ambasada SR Njemačke u Podgorici podržaće finansijski projekat "Poštuj život – vrati oružje" čiji je cilj smanjenje nelegalnog oružja u Crnoj Gori, saopštila je ambasadorka Gudrun Štajnaker na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem.

Intenzivno se radi na pripremi kampanje koju će, nakon usvajanja Zakona o oružju, realizovati Ministarstvo unutrašnjih poslova, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

"Zajednički je konstatovan značaj projekta ne samo sa aspekta smanjenja broja nelegalnog oružja, već i u kontekstu povećanja svijesti građana o štetnosti njegovog posjedovanja i korišćenja. Ministar Konjević je ambasadorku obavijestio da su određene norme u Zakonu o oružju pooštrene, ali da je neophodna snažnija kaznena politika sudova za one koji su procesuirani za nelegalno posjedovanje oružja.

Napominjući da je usaglašen tekst zajedničke izjave o namjeri između MUP-a Crne Gore i Saveznog MUP-a Njemačke o saradnji u borbu protiv transnacionalnog kriminala i izgradnji kapaciteta, ministar Konjević je istakao značaj jačanja saradnje u ovoj oblasti. On je dodao da je Crna Gora svjesna izazova i da se zajedno sa drugim organima za sprovođenje zakona mora napraviti snažniji iskorak u borbi protiv korupcije", stoji u saopštenju MUP-a.

Ministar je rekao da su ključni izazovi u 2015. godini realizacija privremenih mjerila iz AP 23 i 24 te ispunjavanje svih obaveza za dobijanje poziva za članstvo u NATO.

Ambasadorka Štajnaker je kazala da Njemačka podržava reforme u ovim oblastima, za šta je ministar iskazao zahvalnost.

Bonus video: