Izgradnja pruge Čapljina-Nikšić pada u zaborav

Za izgradnju pruge potrebno je između 800 miliona i 1,45 milijardi eura, za šta država ne može da odobri garancije
195 pregleda 3 komentar(a)
pruga, Foto: Vesko Belojević
pruga, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.01.2015. 17:21h

Prugom Čapljina - Nikšić, čiji se početak gradnje najavljivao godinama unazad, prvi voz bi u najboljem slučaju mogao da prođe tek za pet godina, i to ako se pojavi investitor za projekat, vrijedan najmanje 800 miliona eura.

Bivši ministri saobraćaja Crne Gore i BiH Andrija Lompar i Božo Ljubić su 2008. godine u Sarajevu potpisali Memorandum o zajedničkim aktivnostima na izradi projektno-studijske dokumentacije za povezivanje dvije zemlje prugom Čapljina - Nikšić. Tada je obećano da će studija predizvodljivosti za regionalno važnu prugu, dugu 169 kilometara, biti završena do kraja 2008., te da bi gradnja mogla početi 2012. godine.

Radovi nijesu počeli 2012. a iako su mediji iz regiona najavljivali da 2015. može početi gradnja, iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva tvrde da je za to potrebno najmanje pet godina i to ukoliko se neki od investitora zainteresuje za ovaj projekat.

“Gradnja može početi nakon što se uradi izvođački projekat (za koji su neophodne 2 godine) i izvrši eksproprijacija zemljišta (za koju je neophodna bar godina). Postoji mogućnost i da se oba ta posla obavljaju istovremeno. Procjena je da su za gradnju potrebne tri godine, naravno kada se pojavi zainteresovani investitor za ovakav projekat. Modeli finansiranja koji bi bili mogući za ovakav projekat od značaja za dvije države bili bi privatno-javno partnerstvo, koncesije i slično”, kazali su “Vijestima” iz resora na čijem je čelu Ivan Brajović.

Ivan Brajović

Prema njihovim riječima, iako ima teških etapa puta, najveći problem nijesu dionice, već dobra volja i angažovanost za pronalazak zainteresovanih investitora koji bi uložili u ovaj projekat: “U okviru socio-ekonmske analize izvršena je procjena projekta u tri varijante i utvrđeni su i iznosi potrebni za izgradnju u zavisnosti od usvojene varijante izgradnje. Prva varijanta predvidjela je izgradnju punog profila dvokolosječne pruge i za nju je potrebno izdvojiti 1,45 nilijardi eura, druga predviđa izgradnju jednokolosječne pruge na infrastrukturi predviđenoj za izgradnju punog dvokolosječnog profila pruge i za nju je potrebno izdvojiti 1,1 milijardi, dok je najjeftinija varijanta izgradnja samo jednokolosječne pruge i za nju je potrebno izdvojiti oko 800 miliona. Sve tri varijante imaju internu stopu povrata koja može opravdati uloženu investiciju”.

Napominju da je Crna Gora spremna da podrži sve projekte koji su od regionalnog značaja ali da mora privlačiti strane investitore: ”Spremne da realizuju projekte po principu privatno-javnih partnerstava, koncesija ili drugih načina finansiranja koji ne podrazumijevaju državne garancije. Podsjećamo da model privatno-javnog partnerstva postoji od 19. vijeka, jer je po tom principu izgrađen Suecki kanal”.

O potrebi gradnje novog kolosijeka od Nikšića do Čapljine govori se skoro 40 godina, odnosno još od 1976. godine, kada je na toj relaciji zatvorena uska pruga.

Ministarstvo: Ni mi, ni Bosanci nijesmo dali ni centa za studije

Iz Ministarstva ističu da je urađen dio studija, što je finansirala Delegacija Evropske unije u Sarajevu.

“Delegacija EU je 2009. godine potpisala Ugovor sa španskom firmom 'INOCSA' za izradu preliminarnog rješenja”.

Napominju da je finansijer dosadašnjih studija bila isključivo EU, te da “prema našim saznanjima ni BiH a ni Crna Gora nijesu uložile nikakva sredstava u dosadašnjoj fazi ovog projekta”.

Bonus video: