Dan bez doze metadona

Direktor klinike u Dobroti kazao je kako se lično angažovao da se terapija dostavi Domu zdravlja
812 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2015. 07:03h

Bivši zavisnici od psihoaktivnih supstanci (PAS) koji metadonsku terapiju primaju u kotorskom Domu zdravlja, u petak su bili na mukama zbog nestašice tog lijeka.

Jedan od njih obratio se “Vijestima” tvrdeći da je 30-ak pacijenata skoro čitav dan uzalud čekalo ispred Doma zdravlja i psihijatrijske klinke u Dobroti, u koju su ih “tog dana slali da prime obaveznu terapiju”.

“Korisnici kad ostanu bez terapije trpe veće bolove nego kad je u pitanju heroinska kriza. Momci koji su 'čisti' po 2- 3 godine sada su primorani da uzmu heroin i vrate se drogi”, napisao je jedan od njih u mailu poslatom “Vijestima”.

On tvrdi da u petak niko iz Doma zdravlja nije došao da im objasni što da rade iako je u tom centru oko 300 korisnika metadonskog programa.

“Ostaje nam jedino da crknemo kao psi...Neko mora da odgovara za ovu situaciju, jer su i deset dana ranije znali da će ostati bez terapije. Sada prebacuju odgovornost jedni na druge, a mi ispaštamo”, kazao je on, optužujući te dvije zdravstvene ustanove za nebrigu.

Iz tih zdravstvenih ustanova “Vijestima” su objasnili kako je došlo do nestašice, tvrdeći da je problem riješen.

Direktor psihijatrsijske klinike Dragan Čabarkapa kazao je juče “Vijestima” da je jedan broj korisnika koji primaju metadon u kotorskom Domu zdravlja 08. januara dolazio u Specijalnu bolnicu.

“Bolovi jači od heroinske krize”

“Ja sam se lično i kolegijalno angažovao, uz pomoć Ministarstva zdravlja da se od Montefarma, dopremi manja količina metadona DZ Kotor, koja je već dijeljena u popodnevnoj smjeni. To sam i objasnio određenoj manjoj grupi pacijenata koje sam lično primio i uputio ih da se jave u popodnevnu smjenu u MTT Centar u Domu zdravlja Kotor”, kazao je on.

Čabarkapa je pojasnio da Specijalna bolnica ima devet kreveta za bolničko liječenje pacijenata zavisnika od PAS i da za njih planiraju godišnje potrebe za metadonom.

“ ZU Specijalna bolnica za psihijatriju je za potrebe svojih pacijenata u prethodnoj godini planirala dovoljne količine metadona i ne postoji deficit ovog lijeka u našoj ustanovi”, kazao je on.

Organizovana hitna nabavka

Psihijatar Aleksandar Macić, koji u kotorskom Domu zdravlja radi sa korisncima metadonske terapije tvrdi da je problem sa nestašicom terapije riješen.

“Zastoj u nabavci metadona trajao je jedan dan. Metadon se ponovo daje redovno i nema govora o nebrizi ustanove”, kazao je on dodajući da se radi “o populaciji koja je veoma osjetljiva na svaki nedostatak lijeka”.

Čabarkapa je rekao da mu je poznato da je DZ Kotor u proceduri hitne nabavke metadona za naredni period, što se očekuje da će se riješiti do kraja naredne sedmice i da će se do tada problem prevazići “manjim pozajmicama, u okviru zdrvstvnovenih ustanova u Crnoj Gori”.

Galerija

Bonus video: