Vlahović: Ulaganja u nauku i istraživanja više nego utrostručena

Vlahović je ukazala i na značajno uvećanje novca koji se ulaže u nauku i istraživanja, koja su, kako je objasnila, u odnosu na 2010. godinu više nego utrostručena
19 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.01.2015. 13:22h

Broj istraživača u Crnoj Gori se od 2010. do kraja prošle godine povećao za 62 odsto, pa ih je sada 1.345, saopštila je ministarka nauke, Sanja Vlahović.

Ona je kazala da je kroz projekat Naučna mreža izrađen informacioni sistem, kroz koji se može pratiti broj i rad naučnika i istraživača iz Crne Gore i dijaspore.

„Crna Gora je u 2010. godini imala 830 istraživača, dok krajem prošle godine ima 1.345 istraživača, što je uvećanje za 515 istraživača, odnosno 62 odsto“, kazala je Vlahović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, položaj naučnika i istraživača u Crnoj Gori za rad i usavršavanje poboljšan je od osnivanja posebnog Vladinog resora za nauku.

Od 2010. utrostručena ulaganja

Vlahović je ukazala i na značajno uvećanje novca koji se ulaže u nauku i istraživanja, koja su, kako je objasnila, u odnosu na 2010. godinu više nego utrostručena.

Ona je kazala da su otvorene mogućnosti korišćenja međunarodnih fondova za nauku, što, kako je navela, podrazumijeva i veće mogućnosti ne samo za anagažovanje crnogorskih naučnika, „već i za stvaranje okvira za kreiranje novog biznisa baziranog na inovacijama i razvoju tehnologije“.

Vlahović je rekla da na osnovu sporazuma o bilatelarnoj naučnoj i tehnološkoj saradnji, koje Crna Gora ima sa velikim brojem država, crnogorski naučnici imaju mogućnost da borave u stranim državama određeni period tokom godine.

„U prošloj godini realizovano je 78 projekata, što podrazumijeva da je oko 200 naših naučnika i mladih istražiača samo u okviru ovih projekata finansiranih od strane vlada država potpisnica sporazuma, boravilo određeni period u stranim državama“, navela je Vlahović.

Mobilnost mladih istraživača, kako je objasnila, realizuje se i putem 104 nacionalna naučnoistraživačka projekta, kao i kroz saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

„Tokom prošle godine, u inostranstvu je iz crnogorskih institucija, boravilo je 13 kandidata, koji su realizovali programe naučnih posjeta“, kazala je Vlahović.

Odliv kadrova

Ona je ukazala na činjenicu da u Crnoj Gori, kao igotovo u svim državama regiona, postoji sindrom odliva kadrova.

„Posljednjih godina, aktivnim mjerama politika, i u domenu nauke i istraživanja, Ministarstvo nauke ulaže maksimalne napore ne samo da zadrži mlade naučnike i istraživače već i da poveća njihovi broj, kako kroz mogućnost povratka nekih od njih, tako i kroz sistem podrške, kreiranja uslova za njihov ostanak i rad u Crnoj Gori“, rekla je Vlahović.

Ona je objasnila da Minisarstvo stimuliše mlade naučnike, navodeći konkretne programe poput nagrada, angažovanja na bilateralnim naučno-istraživačkim projektima, nacionalnim projektima, dodjelu grantova i centra uspješnosti.

Najvažnije za stvaranje uslova za ostanak mladih naučnika u Crnoj Gori je, kako je kazala Vlahović, izgradnja naučne infrastrukture i omogućavanje pristupa obukama u najboljim stranim centrima i labaratorija za sve one oblasti za koje Crnoj Gori nema uslova.

„Kada to ispunimo, a na ovome naporno radimo od samog početka, i ovaj problem biće sveden na minimum“, smatra Vlahović.

Ministarstvo nauke, prema riječima Vlahović, teži da kroz razvojne projekte doprinese da nauka postane osnova razvoja države.

„Zato su strateški projekti, koje finansiramo koristeći medjunarodne izvore finansiranja, usmjereni na kreiranje inovacija i podršku formiranju mikro, malih i srednjih inovativnih preduzeća“ objasnila je ona.

Bonus video: