Telegrami saučešća povodom napada na "Šarli Ebdo"

On je kazao da su ubistva počinjena u Parizu gnusna, i dodao da vjeruje da francuski narod ima punu podršku demokratskog i slobodnog svijeta u borbi protiv terorizma i u odbrani slobode štampe
2 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.01.2015. 15:59h

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, uputio je telegram saučešća Ambasadi Francuske povodom napada na redakciju časopisa Šarli Ebdo, u kojem je ubijeno 12 osoba. Pajović je ocijenio da je u Parizu napadnuta sloboda informisanja i govora, koje su osnov za razvoj demokratskog i evropskog društva, „i obaveza svih nas je da pomognemo jedni drugima u odbrani ovih vrijednosti“. „Najoštrije osuđujući jučerašnji bezumni teroristicki čin, želim da znate da nijeste sami i da se svi solidarišemo u bolu sa svim građanima Francuske“, poručio je Pajović.

HRA: Dijelimo tugu svih Francuza

Akcija za ljudska prava učestvuje u žalosti porodica žrtava jučerašnjeg masakra u prostorijama pariskog nedjeljnika Charlie Hebdo. Dijelimo tugu i svih Francuza i poštovalaca demokratije i slobode govora širom svijeta. "Stvaraoci Charlie Hebdo-a su odano i plemenito služili najčovječnijem u nama - potrebi da se izražavamo, razgovaramo, da se ne klanjamo idolima, da kroz debatu pronađemo najbolje ideje koje svijet mogu da učine bezbjednijim i ljepšim mjestom za život. Jučerašnja tragedija podsjeća da je jedino relevantno razlikovati ljude na one koji praktikuju divljaštvo i nasilje koriste umesto argumenata, i ostale koji poštuju pravo na različito mišljenje i slobodnu razmjenu misli kao jedno od najviših civilizacijskih dostignuća. Divljaštvu se suprotstavimo tako što ćemo se potruditi da pobijedi kultura poštovanja ljudskih prava svakog ljudskog bića, koja jedina svakome daje šansu da preživi i ostvari svoje sposobnosti", piše u saopštenju HRA.

Marković uputio pismo podrške redakciji lista Šarli Ebdo

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija u Crnoj Gori, Nikola Markovic, uputio je danas pismo redakciji lista Šarli Ebdo, u kome je osudio jučerašnji teroristički napad.

„Želim da izrazim punu podršku vašoj redakciji u ovim teškim trenucima i najoštrije osudim brutalni teroristički čin ubistva novinara i saradnika. Svi zajedno moramo odlučno stati u odbranu slobode izražavanja, zahtijevajući da nalogodavci i počionioci ovog bezumnog napada budu adekvatno kažnjeni“, naveo je Marković.

Nikola Marković

On je kazao da su ubistva počinjena u Parizu gnusna, i dodao da vjeruje da francuski narod ima punu podršku demokratskog i slobodnog svijeta u borbi protiv terorizma i u odbrani slobode štampe. „Mi u Crnoj Gori, nažalost, veoma dobro znamo koliko je sloboda izražavanja ugrožena napadima na novinare“, rekao je Marković.

Više od deset godina, kako je naveo, nije poznato ko je ubio urednika Dana Duška Jovanovića, a neriješene su i desetine drugih napada na novinare i imovinu medija.

„Računajte na našu punu podršku u odbrani demokratskih vrijednosti koje zajednički dijelimo“, poručio je Marković. U napadu na redakciju časopisa Šarli Ebdo ubijeno je 12 osoba.

Bonus video: