Šabanadžović u priznatom timu virusologa

Priznanje je rezultat Šabanadžovićevog doprinosa u istraživanju, koje je započeo u Italiji i nastavio u SAD
118 pregleda 2 komentar(a)
Virusologija (Novina), Foto: Bioval
Virusologija (Novina), Foto: Bioval
Ažurirano: 08.01.2015. 08:24h

Profesor biohemije, molekularne biologije i patologije biljaka na državnom Univerzitetu Misisipi u SAD Sead-Sejo Šabanadžović pozvan je da se pridruži prestižnom Izvršnom odboru Međunarodnog komiteta o taksonomiji virusa.

Kako piše portal “Misisipi biznis žurnal”, Šabanadžović, porijeklom iz Crne Gore, izabran je među 18 međunarodnih eksperata koji su vodeći autoriteti u opisivanju, identifikovanju, imenovanju i razvrstavanju virusa. Šabanadžović je jedan od samo tri biljna virusologa u Izvršnom odboru.

“Ovo priznanje je rezultat Šabanadžovićevog doprinosa u istraživanju taksonomije virusa koje je započeo u Italiji i nastavio tokom protekle decenije na Univerzitetu Misisipi (MSU). Šabanadžović je 2014. osvojio nagradu i u oblasti poljoprivrede i šumarstva. Na MSU je uspostavio virusološki program 2004, a gost je predavanja, seminara i simpozijuma u Italiji, Srbiji, Francuskoj, Crnoj Gori, Kostariki i Hrvatskoj”, prenosi portal.

Navodi se i da je bio recenzent za više od 20 naučnih radova.

“Rođen je u Crnoj Gori, a stekao diplomu na Univerzitetu u Sarajevu.

Magistrirao je u oblasti agronomskih nauka na Institutu u Bariju, a doktorirao na Univerzitetu u istom italijanskom gradu.

Prije dolaska na MSU, Šabanadžović je radio na Institutu Bari i Univerzitetu Dejvis u Kaliforniji.

Pored svojih istraživačkih zadataka, Šabanadžović predaje dva predmeta na MSU”, objavio je portal.

Bonus video: