Božić čestitali šefovi vlade, parlamenta i države

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima uvred
0 komentar(a)
Božićna jelka, Foto: Shutterstock
Božićna jelka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.01.2015. 07:51h

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista.

Božić je najradosniji hrišćanski praznik.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već vjernici Hristovo rođenje proslavljaju u domovima.

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima uvrede.

Božiću prethodi 40-odnevni post, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”.

Božić se slavi tri dana.

Čestitke predsjednika Vlade, parlamenta i države

Predsjednik Vlade, parlamenta i države, Milo Đukanović, Ranko Krivokapić i Filip Vujanović, čestitali su Božić sveštenstvu i pravoslavnim vjernicima.

Đukanović je Božić čestitao sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

„Neka Božić ispuni toplinom i radošću naše domove i donese slogu, ljubav i mir svim ljudima dobre volje. To je temelj svih zdravih društava, u svim vremenima”, navodi se u Đukanovića.

Krivokapić je Božić čestitao mitropolitu crnogorskom Mihailu i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, kao i svim građanima koji slave.

“Porodica i toplina doma su najljepša mjesta na kojima želim da provedete dane pred nama i ispunite se energijom podrške i ljubavi. U zajedništvu sa bližnjima izgrađujemo univerzalne vrijednosti poštovanja i razumijevanja različitosti i sebe činimo dijelom zajednice i društva koje stvara dobro i kreće se ka boljem”, navodi se u čestitki Krivokapića.

Vujanović je svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

“Neka radost Božića svojim uzvišenim duhovnim vrijednostima ispuni naše domove i bude putokaz univerzalnim vrijednostima dobrote, milosrđa i zbližavanja, tim vječnim etičkim pravilima na kojima počivaju temelji našeg društva i civilizacije”, navodi se u čestitki.

Čestitke povodom Božića uputili su i čelnici Socijalističke narodne partije (SNP), Pozitivne Crne Gore, Liberalne partije (LP), Demokratskog fronta (DF) i Nove srpske demokratije (Nova).

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović čestitali su Božić sveštenstvu i svim građanima koji slave taj praznik.

Božić su čestitali i poglavari Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, mitropoliti Mihailo i Amfilohije, u odvojenim čestitkama.

Bonus video: