Nikšić: Dvor kralja Nikole od vlage brane Cetinjani

Sa 210.000 eura biće postavljeni novi krov i prozori
255 pregleda 1 komentar(a)
Dvorac kralja Nikole, Foto: Ivan Petrušić
Dvorac kralja Nikole, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.01.2015. 15:10h

Počela je prva faza rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole u Nikšiću koja podrazumijeva zamjenu prozora i opravku krova i oluka. Riječ je o radovima vrijednim 210.000 eura, a koji se finansiraju iz budžeta Vlade, preko Direkcije javnih radova.

"Cilj nam je da u prvoj fazi objekat zaštitimo od vlage. Postavljen je jedan ogledni prozor, a ovih dana će biti postavljen i drugi, nakon čega će Zavod za zaštitu spomenika dati svoje mišljenje“, kazao je za "Vijesti" menadžer Opštine Živko Kecojević.

Radovi moraju da budu urađeni tako da odgovaraju autentičnosti dvorca koji se nalazi pored gradskog parka i Saborne crkve i koji je sagrađen 1900. godine. O tome će voditi računa Zavod za zaštitu spomenika.

"Posao je na tenderu dobila cetinjska firma ’Bom-Beton’. Pored prozora i krova biće urađeni i kameni okviri oko prozora da se, prilikom obnove fasade, ne bi oštetili“, kazao je Kecojević.

U dvorcu, koji je renoviran 1984. godine, nalaze se po dvije galerije i biblioteke, Zavičajni muzej i dio državnog arhiva.

Zbog vlage, krova koji prokišnjava i loših uslova iz godine u godinu sve je više propadao. Procjene su da je za kvalitetnu obnovu dvorca, koji predstavlja jedno od najljepših, ako ne i najljepše zdanje dinastije Petrović, potrebno milion i po eura.

Kecojević kaže kako su dobijeni svi konzervatorski uslovi te da slijedi izrada projektne dokumentacije.

Bonus video: