Neke radnje pred zatvaranjem? Stavljali vinobran da bi meso izgledalo svježije

Bošković, veterinarska inspektorka, napomenula je u razgovoru za TV Vijesti da je vinobran štetan po asmatičare, po djecu
375 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2015. 19:08h

Mesni proizvodi (ćevapi, pljeskavice i roštiljske kobasice) u čak 39 od 50 mesara u Podgorici, Cetinju i Tuzima, u kojma je Veterinarska inspekcija u novembru i decembru prošle godine obavljala kontrole, bili su pozitivni na vinobran, konzervans čije je miješanje sa mesom strogo zabranjeno, piše Dan.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, u okviru koje se nalazi Veterinarska inspekcija, potvrdili su da je zabranjeno da se vinobran koristi u mesu, te da su kontrolisanim objektima naložili da unište mesne prerađevine u kojima je utvrđeno prisustvo konzervansa i izrekla im novčane kazne od po 5.500 eura.

„I u ponovljenim kontrolama, je kod manjeg broja objekata utvrđeno da i dalje koriste vinobran, zbog čega su im ponovo izrekli novčane kazne od po 5.500 eura i podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Organu za prekršaje“, kazali su iz Uprave, ali nisu saopštili koliko su objekata ponovo kontrolisali.

Marijana Bošković, veterinarska inspektorka, napomenula je u razgovoru za TV Vijesti da je vinobran štetan po asmatičare, po djecu.

Bošković je upozorila da će zbog kršenja zakona neke od radnji biti i zatvorene na period od mjesec ili godinu dana.

“Neki veliki lanci, kojima je baš posvećena pažnja i vršena edukacija, kod njih je nađen vinobran”, kazala je inspektorka.

U opštini Podgorica, u periodu od 11. do 14. novembra, od 35 objekata, u kojima su uzeti uzorci, rezultati na vinobran bili su nozitivni u 31, dok su 4. i 5. novembra uzorci uzeti u četiri objekta, od kojih je jedan bio pozitivan. U Cetinju su uzorci uzeti 26. novembra u pet objekata i svi su bili pozitivni na vinobran, a u Tuzima su uzorkovane dvije mesare i u obje su rezultati na vinobran bili pozitivni. Uzorci su uzeti 4. decembra u Danilovgradu u četiri objekta, a rezultati nijesu bili pozitivni na vinobran.

Prema dokumentima dostavljenim Danu, rezultati inspekcijskih kontrola mesa u „Mesari Jeverić” u Gintašu početkom novembra pokazali su stopostotno prisustvo vinobrana u sva tri ispitivana proizvoda pljeskavice, ćevapi i roštiljske kobasice.

U ćevapima koji ispitivani u „Hard diskontu Laković”, koji se nalazi u Ulici 4. jula bb na Zabjelu u Podgorici, takođe su nađeni tragovi vinobrana. Ista situacija bila je i sa ispitivanjem ćevapa i roštiljske kobasice iz objekta „Montemitros”, koji se nalazi u Ulici 8. mart br.76. Inspektori su 11. novembra 2014. uzeli uzorke ćevapa u objektu „Gold”, koji se nalazi u Ulici Mahala bb, u Zeti, u kojima je takođe otkrivena nedozvoljena supstanca. Uzorkovanje ćevapa je dvaput vršeno i u Volijevom „Našem diskontu” i oba puta analize su nokazale prisustvo vinobrana. Ovaj aditiv je nađen i u pljeskavicama i ćevapima Merkatorove „Rode 1” na Zabjelu. Pozitivan nalaz na vinobran imale su i pljeskavica i roštiljska kobasica iz objekta „Roda megamarket”, koji se nalazi u Gintašu, dok su uzorkovani ćevapi bili negativni na ovaj konzervans.

Prisustvo nedozvoljene supstance u mesu registrovano je i u „Rodinim” objektima na Tuškom putu, u Zagoriču, Bloku VI, u Ulici Bratstva jedinstva i u Maslinama. Svi uzorkovani proizvodi bili su 100 posto pozitivni na vinobran.

Analize ćevapa od 13. novembra iz „Hard diskonta Laković” na Koniku takođe su pokazale prisustvo vinobrana, a tako je bilo i sa uzorkovanim mesom iz mesare „Martinović”, koja se nalazi u Ulici Ivana Vujoševića 9 u Podgorici.

Isti rezultati bili su i sa uzorcima mesa izuzetim u radnjama mesare „Martinović” u Ulici Vasa Raičkovića, u Dalmatinskoj i u dva objekta u Bloku VI.

Vinobran su sadržali i ćevapi i pljeskavice iz objekta „Ivnik” u Maslinama.

Iz radnje „Voli trejda” -„Voli 50”, koja se nalazi na Cetinjskom putu bb, uzorkovani su ćevapi, pljeskavice i smjesa za oblikovanje mesa i sva tri uzorka su bila pozitivna na vinobran. Konzervane vinobran sadržavalo je i meso iz radnji „Volija” na Starom aerodromu, Zlatici, Tološima i TC Bazar.

Pozitivne su bile i analize iz mesare „Franca 12”, „Franca 14” i „Franca 15”. Prisustvo vinobrana pokazale su analize uzorkovanih ćevapa iz objekta „Martinez” u Donjoj Gorici.

Iz objekta „Domaće grgovine” „Maksija 104”, koji se nalazi u TC Delta prisustvo konzervansa pokazali su uzorkovane pljeskavice, ćevapi i roštiljska kobasica.

Prisustvo aditiva zabilježeno je i u mesu iz radnji „Maksija”, koje se nalazi u Ulici kralja Nikole 27, Zmaj Jovinoj, Josipa Broza 23, te u objektu u Ulici Nikole Lekića na Cetinju.

Isti slučaj bio je i sa uzorkovanim mesom iz tri mesare „Marteks”, koje se nalazi na Cetinju. Ćevapi, pljeskavice i roštiljska kobasica uzeti iz mesare „Mega”, koja se nalazi na Cetinju, takođe su bili pozitivni na vinobran.

Inspektori su 4. decembra vršili analize ćevapa iz „Hard diskonta Laković”, koji se ialazi u Dalmatinskoj ulici, i one su bile pozitivne. Rezultati iz mesare „Merima”, koja se nalazi u Tuzima, bili su i negativni i pozitivni. Prisustvo vinobrana zabilježeno je i u objektu „VNS kompani” u Tuzima.

Galerija

Bonus video: