Otvorene "Lokve": Na Cmiljevici 50 cm snijega

Dnevni ski-pas za odrasle na Lokvama je osam, a za djecu do 16 godina pet eura. Parking je za sada besplatan, a ako “naplata i počne biće simbolična
90 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2015. 09:05h

Privatna firma „Lokve“ otvorila je skijalište na planini Cmiljevici, nadomak Berana.

Jedan od vlasnika firme, Vesko Mujović, kaže da je privatno preduzeće formirano specijalno za zakup skijališta na Lokvama, i to čini već treću sezonu za redom.

„Pripreme za početak sezone započeli smo znatno ranije. Vrijeme nas je poslužilo i juče smo pustili u rad uspinjaču dvosjedecnicu, na radost brojnih ljubitelja bijelih sportova iz Berana i okolnih gradova“, rekao je Mujović.

On je kazao da snijega ima dovoljno, oko pedeset centimetara i da će sezona trajati dok god ga bude i dok god bude interesovanja građana.

„Hotel, na žalost, još nije u funkciji, ali zato postoje dva manja ugostiteljska objekta. Jedan odmah pored hotela i drugi na vrhu staze. Mislim da smo i cijenama vrlo konkurentni drugim ski-centrima. Dnevni ski-pas za odrasle je osam, a za djecu do šesnaest godina svega pet eura. Parking ispred hotela je značajnog kapaciteta i za sada je besplatan. Ako i bude naplaćivanja, to će biti minimalno, tek toliko da neko ko bude regulisao parkiralište “izvuče” svoje troškove“, rekao je Mujović.

Ski-centar Lokve, sa istoimenim hotelom nalazi se na planini Cmiljevici, na nadmorskoj visini od 1350 do 1700 metara. Hotel je lociran odmah pored magistralnog puta za Rožaje, na četrnaestom kilometru od Berana.

Na dobroj poziciji između Berana i Rožaja sa uvijek prohodnim putevima, foto: Tufik Softić

Otvoren je u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog vijeka i to je bilo vrijeme pravog procvata. Tada je predstavljao otkriveni biser, posebno za turiste iz Vojvodine, koji su, skupa sa Berancima, podigli i čitavo vikend naselje u njegovoj blizini.

Uspijevao je da radi i devedestih godina, u vremenima krize i inflacije, sve do rata na Kosovu. Tada je neko odlučio da tu smjesti izbjeglice, kada je uglavnom uništen. Istina, od novca dobijenog izdavanjem hotela na Cmiljevici i u Andrijevici, u teškim i siromašnim godinama, preživljavalo je kompletno hotelsko-turističko preduzeće.

Zato je 2003. godine privatizacija ove kompanije dočekana sa velikim nadama, ali se ispostavilo da društvo okupljeno oko firme “Euroturist GMBH” nije bilo ozbiljno.

Sve je vrlo brzo otišlo na doboš i pod bankarske zapljene. Tako je i ski-centar Lokve poslije velike agonije, prodat Rusu Alanu Alikovu još 2006. godine.

Rus nije ispunio svoja obećanja. Hotel je pristojno rekinstruisan i spolja i iznutra, ali nije u funkciji sve ove godine. Stavljen je na prodaju, i kako saznajemo, resorno minisartsvo se uključilo u pronalaženje zainteresovanog partnera koji bi ovaj atraktivni ski centar kupio.

Ski centar Lokve ima velike prednosti u odnosu na druge zimske centre, prije svega zbog svog mjesta, tik uz magistralni put Berane - Rožaje, i dalje prema Srbiji, koji nikada nije zatvoren za saobraćaj. Do njega se iz Berana stiže za petnaest minuta.

Ovaj ski-centar opremljen je žičarom dvosjedenicom koja se na vrhu nastavlja sa dva ski-lifta, ukupnog kapaciteta hiljadu skijaša na sat. Dužina staza je oko pet kilometara.

Samo koji kilometar dalje magistralnim putem prema Rožajama, nalazi se i ski centar Turjak, koji je takođe privatizovan i bio je u fazi rekonstrukcije hotelskih kapaciteta, kada je oduzet Safetu Kaliću.

Galerija

Bonus video: