Konjević rado tvituje, ali na novinarska pitanja ne odgovara

Konjević nije želio da, pored ostalog, odgovori na pitanje o bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, odnosno da li i dalje smatra da je ona otprillike na istom nivou kao i u Sjedinjenim Američkim Državama
11 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.12.2014. 11:06h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević odbio je da odgovori na pitanja “Vijesti”, koja su mu iz redakcije proslijeđena nakon završene sedmice tvitovanja sa naloga cgtvituje.

Konjević je nedavno vodio diskusiju sa tog naloga, sa kojeg je, prije njega, u drugoj fazi projekta “Crna Gora na Twitteru – uključi se u promjene”, tvitovalo još 10 osoba.

Konjević nije želio da, pored ostalog, odgovori na pitanje o bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, odnosno da li i dalje smatra da je ona otprillike na istom nivou kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, kao ni na pitanje kako takva ocjena korespondira sa stavom Tužilaštava iz izvještaja - da su građani nebezbjedni zbog velikog broja nerasvjetljenih krivičnih djela?

Iz kabineta Konjevića “Vijestima” je rečeno da ministar ne odgovara na pitanja koja nisu u vezi sa temama o kojima je vodio diskusiju sa cgtvituje naloga.

Učesnici u diskusiji su, međutim, bili zainteresovani za pitanja bezbjednosti, pa je tako jedan od tviteraša prokomentarisao kako “svako dijete od 18 do 23 godine može lagano doći do pištolja, zato što je sistem zatajio”.

“Molim vas da ozbiljno pristupite kontroli nelegalnog oružja i sankcionišete prodavce. Makar da malo češće izađete na ulicu i vidite”, kazao je korisnik @dakavuksanovic.

Konjević je kazao da “nažalost, ima incidenata i nesrećnih slučajeva kod te starosne dobi”, te da je “za taj uzrast važna i uloga porodice.

“Ministre, djeca u lokalima u centru Podgorice vade pištolje i hvale se društvu. Nemojte mi reći da je samo porodica kriva”, bio je nezadovoljan odgovorom Konjevića @dakavuksanovic.

Tviterašica @marivukcevic je kazala da bi trebalo vratiti pozornike na ulice i da bi u gradskim kvartovima trebalo da postoje policijske stanice. Konjević je kazao da će pozornici biti vraćeni, te da će u 2015. u Podgorici biti realizovan i “projekat patrolnih reona”.

Osim na pitanje u vezi sa bezbjednošću građana, Konjević “Vijestima”, nakon završene sedmice tvitovanja, nije želio da odgovori i kako mu, od kada je stupio na ministarsku funkciju, danas izgleda saradnja sa Tužilaštvom, te da li je ona u međuvremenu poboljšana? Konjević je odbio i da odgovori na pitanje o spekulacijama dijela javnosti prema kojima je dogovoren njegov odlazak sa mjesta ministra policije.

Ministar unutrašnjih poslova je na Twitteru kreirao nalog još u junu, 2012. Ali, s obzirom na to da na njemu ima samo tridesetak tvitova, ne može se reći da je ozbiljan u tome što na ovoj društvenoj mreži radi. Putem cgtvituje naloga je tvitovao mnogo više i oborio sopstveni rekord.

Tokom sedmice tvitovanja, Konjević je govorio o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslova, te podsjetio da je prema izmjenama predviđeno da policajac preduzima službene radnje i kad nije na dužnosti. Time bi policajcima bila obezbijeđena zaštita i napad na njih bi, kako je rekao, bio tretiran kao napad nas službeno lice.

Foto: Boris Pejović

Milan Radović iz Građanske alijanse je kazao da se treba paziti zloupotreba.

“Ako policajci kao i do sada zbog zlostavljanja budu dobijali uslovne osude, moći će da rade do penzije. Zato pored presuda za korupciju treba dodati i za zlostavljanje”, rekao je on, dodajući kako je, prema državnim podacima, najveći broj osuđenih policajaca za zlostavljanje uslovno osuđen.

Konjević je podsjetio da je budžetom za 2015. za MUP opredijeljeno oko 70,7 miliona eura, da će u novoj godini policajci dobiti i nove uniforme, te da će biti nabavljeno i 145 auta za kriminalisitčku i policiju opšte nadležnosti, kao i 45 vozila za graničnu policiju, koja će od Slovačne dobiti 25 terenskih vozila. Konjević je rekao i da je za ugradnju stacionarnih rada na najfrekventnijim putevima u Crnoj Gori planirano 2,3 miliona eura.

Na pitanje Vuka Maraša koliko košta da na najprometnijim magistralnim putevima (Platije, Podgorica-Nikšić-Žabljak, Podgorica-Ulcinj i Podgorica-Herceg Novi), stalno postoji patrola, jer bi se, kako smatra, tako smanjile nesreće, Konjević je kazao da bi “malo više kulture u vožnji bilo korisnije”.

“U naredne tri godine, kroz različite projekte, planiramo da uložimo 10 miliona eura u opremanje policije”, kazao je Konjević, koji je tokom tvitovanja podsjetio i na izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

On je podsjetio da je uspostavljena Nacionalna platforma za smanjenje rizika od katastrofa, čiji je cilj, kako je rekao, da se preventivnim djelovanjem umanji šteta koju izazivaju prirodne pojave, poput zemljotresa, poplava, požara i suša

Igor Majer je pitao ministra unutrašnjih poslova kako približiti policiju građanima.

“Građani moraju da prežive određenu dozu stresa ukoliko im je pomoć policijeneophodna. Kako približiti policiju građanima. Građani bi možda i više prijavljivali nepravilnosti i kršenje zakona, kada bi vidjeli da prijavljivanje ima rezultata”, kazao je Majer.

Konjević je rekao da se policija može približiti građanima “poštovanjem zakona”, te “većim razumijevanjem svih za težak posao koji policajci rade”.

Učesnici u diskusiji su pohvalili on-line servis za naručivanje uvjerenja Dokumenta.me, ali su zamjerili jer nije dovoljno promovisan i jer ne je broj uvjerenja koja se mogu naručiti tim putem ograničen – to su uvjerenje o državljanstvu, prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih.

Diskutovano je i o pregovorima za ulazak Crne Gore u EU i poglavljima 23 i 24.

“U poglavlju 24, za koje je primarno zaduzen MUP, urađeno dosta posla. Preko 90% mjera iz akcionog plana je ispunjeno i djelimično ispunjeno”, rekao je Konjević.

Konjević je posljednji učesnik druge faze projekta “Crna Gora na Twitteru – uključi se u promjene”, koji realizuje Centar za demokratsku tranziciju.

“Sve je počelo prije nešto više od godinu, kada smo, inspirisani sličnim projektima iz inostranstva, došli na ideju da pokrenemo nalog na Twitteru koji će služiti za konstruktivnu raspravu o različitim temama bitnim za naše društvo. Ovu uspješnu priču smo, u prvoj fazi, implementirali uz podršku UNDP, a sada u saradnji sa Fondom za aktivno građansto (FAKT). U razvoju projekta i selekciji učesnika učestvovali su stručnjaci za društvene medije, kao i novinari, i vjerujemo da je to što je nalog vrlo brzo privukao pažnju tviteraša, ali i šire javnosti, zasluga svih nas zajedno. Naravno, ogromna zasluga pripada i svim učesnicima koji su do sada tvitovali, jer su na nalogu njihovi tvitovi, ideje i inicijative za koje smo mi stvorili prostor”, kazala je Ivana Drakić iz CDT.

Tokom godinu dana, u dvije faze projekta, sa naloga @cgtvituje, diskusiju je vodilo više od 30 osoba.

“U narednom periodu ćemo se fokusirati na to da se nađe mehanizam za podsticanje inicijativa koje bi se mogle implementirati u stvarnosti. Od tvita do akcije, jer Twitter zajednica ima iskustva u tome!”

A gdje je psihološka pomoć

Tviterašica @marivukcevic je pitala Konjevića zašto uz policijsku, u vanrednim situacijama nije angažovana i prva psihološka pomoć.

“Opštepoznato je da je u kriznim situacijama psihološka pomoć neophodna, a ne vidim da je iko spominje”, kazala je ona.

Konjević je odgovorio da se za Zavodom za školstvo radi program u vezi sa tim, te da bi taj program trebalo da bude usvojen 2015.

Konjević je upitan i da li u policiji postoji aktivna psihološla služba koja obavlja psihološke procjene zaposlenih nakon recimo upotrebe uružja.

“Nemamo nažalost još te mogućnosti“, kazao je on.

Za skup Branka Radulovića nema dovoljno policije

Foto: Arhiva Vijesti

Na pitanje učesnika u diskusiji da li će MUP imati dovoljno ljudstva da obezbijedi “opštenarodni mirni protest protiv vlasti“ koji je za poslije Nove godine najavio poslanik Demokratskog fronta i potpredsjednik Skupštine Branko Radulović koji je kazao da očekuje da se na protestu okupi 300.000 do 400.000 ljudi, Konjević je odgovorio odrično.

“Ako bude toliko svijeta nemamo kapaciteta... A hoće li biti neka neko drugi procjenjuje”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Bonus video: