Što je Amfilohije pisao Ljubi Šiptaru

"Obraćamo vam se kao dokazanom prijatelju i vjerniku pravoslavne crkve da preispitate učešće banke u tim neblagoslovenim radnjama. Učešće u poslovima ovakve prirode može samo štetiti velikom ugledu Komercijalne banke i vama lično“, stoji u pismu Amfilohija
244 pregleda 138 komentar(a)
Zgrada Rasadnici Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Rasadnici Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.12.2014. 18:46h

Kotorski sud odbio je tužbeni zahtjev kompanije “Merkur Evropa“, koja je od Srpske pravoslavne crkve tražila odštetu od 4,7 miliona eura zbog sprečavanja izgradnje poslovno-stambenog objekta “Rasadnici“ u Budvi.

Takvu odluku donio je sudija Srđan Klikovac, po kojoj će firma Milana Mrvaljevića morati da isplati crkvi i 5.000 eura sudskih troškova. Sud je ocijenio da Mrvaljević “nije postupao sa pažnjom dobrog privrednika, jer je uveo investitora u posjed, iako je znao za postojanje privremene mjere“.

Mrvaljević je uložio žalbu, a sve je počelo 2002. kada je crkva, nakon što je “Merkur“ započeo izgradnju jedne od najvećih stambenih zgrada u Budvi, preko puta hrama Svete Petke, izvela na ulicu vjernike i blokirala gradilište.

Mitropolija je tužila “Merkur“, tvrdeći da je u pitanju njena zemlja, pa je kotorski sud donio i privremenu mjeru zabrane gradnje i raspolaganja parcelom. To je dovelo do polugodišnje pauze, da bi potom Mrvaljević dokazao da je zemlja njegova, te pred Vrhovnim sudom oborio privremenu mjeru. Potom “Merkur“ podiže tužbu protiv SPC zbog štete koju im je nanijela.

"Sudija Klikovac se prije ročišta za svaki slučaj prekrsti i pomoli za dug život mitropolita Amfilohija... Sudija ne cijeni nalaze vještaka, te tako dovodi u neravnopravan položaj Merkur Evropu. Pitamo se kako je moguće da neko ko pokrene sudski spor, pa poslije odustane, u ovom slučaju SPC, te na njen zahtjev se donese privremena mjera, koju Vrhovni sud ukine kao nezakonitu, ostane nekažnjen za štetu koju su utvrdili vještaci“, piše, između ostalog, u otvorenom pismu koje je kompanija uputila svim relevatnim adresama tražeći zaštitu.

U presudi piše da je sudski vještak građevinske struke konstatovao da se nije gradilo od novembra 2002. do maja 2003. Vještak finansijske struke utvrdio je da je šteta "Merkur Evrope“, 4.781.202 eura.

Mitropolija je, preko svog advokata, osporila, kako osnovanost, tako i visinu tužbenog zahtjeva.

"Merkur Evropa" sudu dostavila original pismo mitropolita Amfilohija

Kao jedan od dokaza da im je Srpska pravoslavna crkva nanijela štetu, kompanija "Merkur Evropa“ je sudu dostavila i original pismo mitropolita Amfilohija, koje je nekoliko dana nakon dobijanja građevinske dozvole za gradnju "Rasadnika“, uputio tadašnjem generalnom direktoru beogradske Komercijalne banke Ljubomiru Mihajloviću.

Mihajlović, poznatiji kao Ljuba Šiptar, je u to vrijeme bio jedan od vodećih bankara u Srbiji. Banka je tada dala kredit od 2,8 miliona eura „Merkur Evropi“.

“U saznanju smo da je Komercijalna banka suinvestitor gradnje stambeno-poslovnog objekta na parceli, koja je inače vlasništvo crkvene opštine Mainsko-brajićke, hrama Svete Petke. Obraćamo vam se kao dokazanom prijatelju i vjerniku pravoslavne crkve da preispitate učešće banke u tim neblagoslovenim radnjama. Učešće u poslovima ovakve prirode može samo štetiti velikom ugledu Komercijalne banke i vama lično“, stoji u pismu Amfilohija.

Bonus video: