Kolašin: Drvoredi da se zaštite kao ambijentalna vrijednost grada

Grupa mladih je sugrađanima podijelila foto montažu na kojoj je prikazano kako bi popularna Sibirska, kako Kolašinci drugačije zovu ulicu IV proletesrke brigade, izgledala bez drveća
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2014. 13:48h

Na skupu u znak protesta zbog posječenog stabla lipe, starog preko 100 godina u ulici IV Proleteske brigade, danas se u centru grada okupilo 40-ak Kolašinki i Kolašinca.

Među mladima, penzionerima i predstavnicima NVO sektora na protestu su bili i predstavnici svih političkih stranaka u lokalnom parlamentu. Sa skupa je upućna građanska incijativa lokalnom parlamentu da se postojeći, kao i u narednom periodu zasađeni, drvoredi zaštite kao ambijentalna vrijednost grada.

Okupljeni su od lokalne vlasti tražili i da se na mjestu svih do sada posječenih stabala u kolašinskim drvoredima zasade nova.

"Takođe, od vlasti tražimo i da sva buduće uređenje drvoreda budu planski osmišljeno. Sve to u cilju da se više ne dešava da se slične aktivnosti obavljaju stihijski i kako kome padne na pamet. Mi smo građani i nas ne interesuje kako će načelnik Komunalne policije postupiti u slučaju službenice koja je potpisala rješenje za sječu lipe. Nas interesuju da se spriječi da se ikada više dogodi nešto slično", poručili su okupljeni.

Skupu je prisustvovao i novoizabrani načelnik Komunalne policije Dragoljub – Mijo Bukilić, koji se u ime te službe izvinio građanima zbog posječenog stabla. On je najavio da će protiv službenice Ane Šćepanović, koja je potpisala rješenje o sječi stabla biti pokrenut disciplinski postupka.

Grupa mladih je sugrađanima podijelila foto montažu na kojoj je prikazano kako bi popularna Sibirska, kako Kolašinci drugačije zovu ulicu IV proletesrke brigade, izgledala bez drveća.

Na mjestu posječenog stabla postavljena je saksija sa četinarom.

Četinar je donacija Slobodan Džudović i NVO Natura. Kako su objasnili, čim meteorološki uslovi dozvole, nova lipa će biti posađena na mjestu juče posječene.

Galerija

Bonus video: