Neće provjeravati jesu li Vlahović i Babović prepisivali

"Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta i drugim aktima Univerziteta koji se primjenjuju u datoj situaciji, nijesu regulisana ključna pitanja plagijata kao što su pojam i sadržaj plagijata u nauci, kriterijumi i mjerila za utvrđivanje originalnosti naučnog rada, dozvoljeni obim citiranja tuđeg teksta, metodi i tehnika utvrđivanja plagijata, sankcije i mjere za plagiranje i slično," zaključio je danas Senat
138 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.12.2014. 16:44h

Senat Univerziteta Mediteran danas je privremeno stavio tačku na dileme oko plagijata ministarke nauke Sonje Vlahović i člana Savjeta mladih DPS Milana Babovića, zaključujući da nemaju zakonskog osnova da utvrdjuju da li su njihovi naučni radovi prepisivani.

"Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta i drugim aktima Univerziteta koji se primjenjuju u datoj situaciji, nijesu regulisana ključna pitanja plagijata kao što su pojam i sadržaj plagijata u nauci, kriterijumi i mjerila za utvrđivanje originalnosti naučnog rada, dozvoljeni obim citiranja tuđeg teksta, metodi i tehnika utvrđivanja plagijata, sankcije i mjere za plagiranje i slično," zaključio je danas Senat, navodeći da su time prihvatili zaključke dvije komisije koje su se bavile pitanjima plagijata.

U Izvještajima je istaknuto, prenosi se u saopštenju Univerziteta Mediteran, da će se "postupak utvrđivanja plagijata urediti Statutom ustanove u skladu sa posebnim zakonom, iz čega jasno proizilazi da je prije pokretanja i vođenja postupka utvrđivanja plagijata potrebno donijeti novi poseban zakon i usaglasiti Statut Univerziteta sa njim".

U saopštenju se dalje objašnjava da su na današnjoj redovnoj Sjednici Senata donešene odluke o usvajanju izvještaja: Stručne komisije za provjeru plagiranja/ prisvajanja tuđeg autorstva u naučnom radu “Destinations’ Competitivenesss in modern tourism” prof. dr Sanje Vlahović i Stručne komisije za provjeru plagiranja/prisvajanja tuđeg autorstva u magistarskom radu „Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori“ magistra Milana Babovića.

Mediteran je objavio sastave komisija koje su radile, navodeći da su na radu ministarke radili predsjednik dr Srđa Božović i članovi dr Savo Marković, dr Jelena Žugić, dr Dragoljub Janković, dr Silvana Đurašević. U Stručnoj komisiji za provjeru plagiranja u magistarskom radu Milana Babovića bili su dr Ana Stranjančević, mr Andrea Kavarić i mr Mladen Bukili.

Komisije su utvrdile, navodi se, "da nije bilo pravnog osnova za donošenje navedenih odluka, te se iste stavljaju van snage".

Komisije je osnovao bivši rektor Slobodan Backović,koji je smtarao da postoji pravni osnov da se Univerzitet bavi ovim pitanjima.

"Vijesti" su ranije objavile da je Vlahović prepisala većinu magistarskog rada, dok je "Dan" objavio rad Babovića, takođe uglavnom prepisan.

Bonus video: