Ljekarka KCCG transplantirala matične ćelije u Njemačkoj

Dapčević će pokušati da ovaj zahvat i u CG bude moguć
568 pregleda 11 komentar(a)
Basara i Dapčević, Foto: Privatna arhiva
Basara i Dapčević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.12.2014. 14:52h

Doktorka Kliničkog centra Milena Dapčević obavila je prvu transplantaciju matičnih ćelija. Ona je, zajedno sa prof. dr Nadeždom Basarom, direkroricom Interne medicine u bolnici “Malteser St. Franziskus Hospital”, uradila prvu transplantaciju matičnih ćelija crnogorskom pacijentu u Flensburgu, u Njemačkoj.

Pacijent se, tvrde ljekarke, dobro osjeća, a članovi tima prof. dr Basara su bili izuzetno zadovoljni njenim angažovanjem.

Basara je kazala da se doktorka - hematolog Dapčević odlično uklopila u timski rad i da će do kraja boravka u klinici učestvovati u pripremi i izvođenju alogene transplantacije, od srodnog donatora, kod bolesnika sa akutnom leukemijom.

Dapčevićeva je istakla da je ponosna na mogućnost da aktivno učestvuje u Basarinom timu, a ujedno i radosna zbog profesionalnoh usavršavanja koje je izuzetno značajno za unapređenje hematologije u Crnoj Gori.

Ona je kazala da će pokušati da uspostavi saradnju između institucija, kako bi se transplatacija ubuduće obavljala i u Crnoj Gori.

Basara smatra da će uspjeti da pomogne kolegama iz KCCG u pokretanju crnogorske hematologije.

Uspješna ljekarka je istakla da će već od 1. januara dobiti novog člana iz Crne Gore u svom timu.

“Doktorka Jelena Leković, student generacije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i moja Baranka, počinje da radi kod mene na internoj medicini”, kazala je Basara. Transplatacija koju je obavila Dapčevića bila je jubilarna 100. urađena na klinici u Flensburgu.

Bonus video: