Kotor: Nema deponije na lokaciji Duboki do ako se dokaže veza sa izvorima morinjskog sliva

114 pregleda 1 komentar(a)
Opština Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Opština Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 20.12.2014. 15:10h

Građevinska dozvola za deponiju, čija je gradnja planirana na lokalitetu Duboki do, neće biti izdata ukoliko se dokaže veza tog lokaliteta sa sa nekim od izvora morinjskog sliva, saopšteno je iz Opštine Kotor.

Menadžer Opštine, Srđan Dragomanović, kazao je da su putanja i brzina podzemnih voda nepoznanica.

On je zamolio građane da, ukoliko primjete traser karakteristične fluoroscentno zelene boje, koji je juče ispušten na prostoru Dubokog dola, u posudi ili flaši uzmu uzorak vode i pozovu na broj 069 307 379 ili 069 507 708.

„Posebno se to odnosi na dio sela Gornjeg Morinja, koja su najbliža (Bunovići, Bakoči, Dragomanovići, Lučići, Karusi, Bekani, Svrčak), kao i na područje pored mnogobrojnih izvora u Donjem Morinju (Suvi potok, Rijeka, Noskovica), Lipcima, Strpu i Risnu (posebno kod Sopota)“, precizirao je Dragomanović.

On navodi da je zahtjev za izgradnju deponije podnesen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao i da su izvori morinjskog sliva Odlukom Vlade svrstani u red izvora za javno vodosnabdijevanje sa kojih se voda već doprema za oko stotinjak domaćinstava opštine Kotor.

„U sklopu istraživanja mogućnosti izgradnje deponije 'Duboki do' na istoimenom lokalitetu koji se nalazi u opštini Herceg Novi, blizu administrativne granice sa opštinom Kotor, u petak je, u periodu od 13 i 30 do 15 i 30 sati, obavljeno je puštanje 25 kilogtama Uranina – trasera“, kazao je Dragomanović.

On je rekao da je taj opit bojom jedini naučno priznati način ispitivanja toka podzemnih voda.

„Kako se u više dokumenata koji su prethodili izradi tehničke dokumentacije za planiranu deponiju pominje mogući negativan uticaj na sliv Morinjskih izvora, Lipce i Sopot , na isnsistiranje Opštine Kotor, juče je investitor, Opština Herceg Novi, preko izabranog izvođača preduzeća Geotehnika Bijelo Polje, obavila nalivanje dva metra kubna vode sa 25 kg uranina u centralnu bušotinu duboku 30 metara“, naveo je Dragomanović.

Nadzor nad radovima izvode dr Milan Radulović i Olivera Doklestić, koji su u petak, zajedno sa preddstavnicima Geotehnike i Opštine Kotor, prisustvovali ispitivanjima.

Bonus video: