Pare od školarina se ni ne pominju

Mimo Statuta, Univerzitet je od 2013. uzimao fakultetima 45 odsto prihoda od školarina
9 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2014. 19:38h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) raspravljaće naredne sedmice o Nacrtu Statuta, u kojem se ne precizira koliko će novca od školarina fakultati izdvajati u zajedničku kasu.

Nacrtom Statuta objavljenim na sajtu UCG nema okosnice izmjena aktuelnog akta - načina finansiranja UCG.

“Predlog rješenja finansiranja i odnosa u raspodjeli prihoda na relaciji UCG kao pravni subjekat i organizacione jedinice kao djelova tog pravnog subjekta, biće definisan kroz rad radne grupe koju čine predstavnici Vlade i Univerziteta, shodno zaključku Vlade od 27. novembra”, piše u Nacrtu.

Upravni odbor UCG je, mimo važećeg Statuta, samo na osnovu odluke koju je potpisao predsjednik Duško Bjelica, od 2013. godine od fakulteta uzimao 45 odsto od prihoda od školarina . Aktuelni Statut predviđa da se od fakulteta po tom osnovu može uzeti 20 odsto.

Protiv toga se prije skoro dva mjeseca, nakon smjene dekana Milivoja Radovića, pobunio Ekonomski fakultet, od kojeg je UCG od 2013. do kraja novembra uzeo skoro milion eura, koji su bili namijenjeni razvoju te univerzitetske jedinice i unapređenju uslova studiranja.

Radović je navodno smijenjen zbog upisa prekobrojnih studenata u junskom roku, a potom je rukovodstvo Ekonomskog fakulteta podnijelo ostavku, obrazlažući to činjenicom da su i oni učestvovali u donošenju svih odluka.

“Vijesti” su ranije objavile da je Radović ispoštovao preporuke bivših ministara prosvjete i rektora, Slavoljuba Stijepovića i Predraga Miranovića, da upiše prekobrojne studente.

Rektorka Radmila Vojvodić nedavno je saopštila da “niko nema diskreciono pravo, pa ni ministar, da preporuči nešto čime se krši Statut”.

Ona je, međutim, priznala da je UO UCG iskoristio diskreciono pravo, pravdajući se preporukom Vlade, da poveća iznos koji fakulteti izdvajaju u zajedničku kasu.

Saradnike u nastavi da zastupa Studentski parlament

Nacrt novog Statuta ne predviđa postojanje asocijacije ili udruženja saradnika u nastavi, već ih klasifikuje kao dio Studentskog parlamenta.

To bi u praksi značilo izjednačavanje studenata dodiplomskih studija koji zastupaju tu populaciju u Studentskom parlamentusa njihovim kolegama sa postdiplomskih studija koji im drže najmanje šest časova sedmično.

Sugestije i primjedbe na Nacrt mogu se dostavljati do sjutra.

Bonus video: