Savićeviću odveli kćerku

“Ispalo je da sam oteo sopstveno dijete, odnosno da sam oteo državljanku Srbije, pa su se protiv mene digli i policija sud i Centar za socijalni rad da dijete vrate u Srbiju"
290 pregleda 3 komentar(a)
grad Bar, Foto: Anto Baković
grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.12.2014. 20:16h

Baranin Zoran Savićević završio je krajem prethodne sedmice prvo u zatvoru, pa na sudu, a njegova kćer, koje je nedavno doveo u Bar, opet je odvedena u Srbiju. Savićevića je posebno pogodilo što je dijete ovog puta odvedeno uz asistenciju državnog aparata Crne Gore, kojem se bezuspješno obraćao za pomoć i tražio da stane u zaštitu njega i ćerkice koja ima crnogorsko državljanstvo.

“Ispalo je da sam oteo sopstveno dijete, odnosno da sam oteo državljanku Srbije, pa su se protiv mene digli i policija sud i Centar za socijalni rad da dijete vrate u Srbiju. Ako je suditi po mom slučaju svako dijete može biti odvedeno iz Crne Gore, a ako roditelj želi da ga vrati kući, ostaće i bez njega i završiće u Spužu kao ja”, rezigniran je Savićević.

Zbog emotivne reakcije, kada su mu nenajavljeni na kućna vrata došli predstavnici suda da uzmu dijete, koje tada nije bilo u kući, bio je prvo zadržan u policiji 48 sati, potom upućen u Spuž, a još su mu na teret stavljene krivične prijave za napad na službeno lice u vršenju dužnosti i bespravno oduzimanje djeteta.

On sumnja da je njegova kćer najvjerovatnije u Srbiji dobila i prebivalište i državljanstvo iako ima državljanstvo Crne Gore sa prebivalištem u Baru.

“Dok sam bio u policiji, inspektor mi je rekao da moj advokat neće da me brani, a on nije bio ni obaviješten o saslušanju. Punomoćnica moje bivše žene, advokatica Snežana Kalezić, ulazila je za vrijeme iskaza i ometala me. Kao otac sam nipodaštavan od početka neslaganja, a tražio sam samo da pet dana u mjesecu dijete bude sa mnom u Crnoj Gori i ništa više. Barski sud je fantastičnom brzinom riješio ovaj slučaj. U Centru za socijalni rad su napisali da dijete nema uslova kod mene, iako nijednom nijesu došli u moju kuću”, kaže Savićević.

Feratović: Dijete je imalo sve uslove da ostane kod oca

Savićevićev advokat Rifat Feratović rekao je da u slučaju Savićevića kao oca nije važila Haška konvencija „koja je važila za suprotnu stranu kad je dijete odvedeno drugi put“.

“Dijete je naš državljanin sa prebivalištem u Baru, gdje ima sjajne uslove za pravilan razvoj. Odvedeno u Srbiju u višečlanu porodicu u podstanarskom statusu, a ocu nije bilo dozvoljeno da vidi kćer”, rekao je Feratović . Sudija Osnovnog suda u Baru Srđan Kosanić ranije je kazao “Vijestima” da se dijete oduzima zato što je ugrožen njegov psihofizički razvoj zbog oduzimanja od majke.

Bonus video: