Nastavnici zarađeno čekaju pola godine

Direktor Ispitnog centra Željko Jaćimović tvrdi, međutim, da je riječ o tehničkim poteškoćama, a ne opstrukcijama ili izbjegavanju obaveza
72 pregleda 3 komentar(a)
Slobodan Savović, Foto: Boris Pejović
Slobodan Savović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2014. 19:14h

Nastavnicima osnovnih škola koji su krajem maja ocjenjivali polumaturske - eksterne testove đaka još nijesu uplaćene novčane nadoknade za taj posao.

Predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je da nastavnici već mjesecima čekaju naknadu koja ne može iznositi više od 60 ili 70 eura.

“Mislim da se radi o takvim ciframa i prosto je neshvatljivo da Ispitni centar, koji sačinjava te testove, nije za sedam mjeseci isplatio tako minimalne naknade”, rekao je Savović “Vijestima”.

On je ocijenio da taj slučaj jasno pokazuje odnos prosvjetnih vlasti prema sistemu obrazovanja.

“Ta nadoknada je vrednovana simbolično i njeno neisplaćivanje svjedoči šta resorno Ministarstvo i Ispitni centar misle o reformi obrazovnog sistema i o prosvjetnim radnicima uopšte”, kazao je Savović, istakavši da su kolege koje su ocjenjivale maturske testove đaka već dobile novac.

Direktor Ispitnog centra Željko Jaćimović tvrdi, međutim, da je riječ o tehničkim poteškoćama, a ne opstrukcijama ili izbjegavanju obaveza.

“Ispitni centar imenuje ocjenjivače skladu sa pravilnika. Radi se o ogromnom broju nastavnika iz 161 osnovne škole. Dakle, radi se o stotinama ljudi koji nama treba da ostave određene podatke”, pojasnio je Jaćimović.

On tvrdi da su se u spiskovima sa podacima nastavnika kojima treba uplatiti naknadu dešavale greške: ”Pa negdje nijesu bili u redu žiro-računi ili je pogriješeno slovo imena i slično”.

Savović je naglasio da samo nastavnici nijesu dobili novac, ali da jesu koordinatori “koji su mahom birani iz redova menadžmenta škola”.

“Uostalom, ovo nije prvi put da kasni uplata nadoknada koje smo po ovom osnovu zaradili. Isto se desilo i 2013. godine”, tvrdi Savović.

Jaćimović: Spiskovi kompletirani, isplatićemo do kraja sedmice

Jaćimović je istakao da su spiskovi nedavno kompletirani i da očekuje da će nadoknada biti isplaćena do kraja sedmice.

“Nijesmo htjeli da isplaćujemo parcijalno, odnosno jednoj školi da uplatimo, a drugoj ne, ili ustanovama u jednom regionu da isplatimo, a u drugom ne. Kompletirali smo spiskove i vrlo brzo će sve biti uplaćeno”, kazao je Jaćimović, dodavši da od Sindikata do sada nije dobio zvanični dopis, jer bi im “objasnio da se radi o tehničkim stvarima”.

Bonus video: