RAE smanjila iznos plata za tri odsto

Prije korekcije ukupna izdvajanja za bruto zarade RAE je planirala u iznosu od 870,6 hiljada
138 pregleda 0 komentar(a)
RAE, Foto: Savo Prelević
RAE, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2014. 19:15h

Regulatorna Agencija za energetiku (RAE) korigovala je finasijski plan za narednu godinu tako što je smanjila iznos za bruto zarade zaposlenih za 24,7 hiljada eura, ili 2,93 odsto.

To je urađeno nakon što je skupštinski odbor za ekonomiju odložio izjašnjavanje o finansijskom planu RAE dok se ne preispita izdvajanje novca za zarade što je tražilo i Ministarstvo finasija.

Prije korekcije ukupna izdvajanja za bruto zarade RAE je planirala u iznosu od 870,6 hiljada, a prosječna neto zarada bila je planirala u iznosu od 1.117 eura.

Taj nivo zarada predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević opravdao je time što planiraju da zaposle tri nova radnika zbog većeg obima posla.

„Zbog očekivanog povećanja obima poslova u 2015. neophodno je primiti tri nova radnika. Izmjena plana dovešće do smanjenja prosječne zarade po zaposlenom“, obrazložili su iz RAE korigovani plan.

Nijesu naveli koliko će iznositi neto prosječna zarada nakon korekcije.

Kako je objašnjeno, tih 24,7 hiljade prenijeće u državni budžet pa će umjesto 86 hiljada, kako je najprije planirano, nakon korekcije ukupno prenijeti 110,8 hiljada.

Tročlani Odbor RAE, kojem fali jedan predstavnik, određuje cijene električne energije. Jedno mjesto u RAE je upražnjeno od početka godine, kada je Dragutinu Martinoviću istekao mandat. Martinovića je početkom maja Vladina komisija za izbor člana RAE jednoglasno predložila za prvorangiranog za to mjesto i poslala listu kandidata kadrovskoj komisiji izvršne vlasti.

Prelević je kazao sredinom jula u Skupštini da ne znaju zašto nije izabran treći član RAE i da im je taj izbor važan zbog posla koji obavljaju. U odboru RAE je i Miroslav Vukčević.

Iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću “Vijestima” je ranije saopšteno da će do kraja septembra predložiti kandidata za treće mjesto u Odboru RAE nakon čega Skupština treba da se izjasni o kandidatu, ali to još nije urađeno.

RAE je 15. februara ove godine raspisala konkurs za izbor jednog člana, a Vlada je 27. marta donijela rješenje o imenovanju komisije za rangiranje kandidata. Pored Martinovića, kandidati su bili profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore i član Tužilačkog savjeta Slavko Lukić, kao i Dragan Perišić i Adis Balota.

Bonus video: