Budvanska rivijera da plati Merkuru 1,3 miliona

Presuda podgoričkog Privrednog suda, nakon višegodišnjeg maratonskog sudskog spora, koji su vodile ove dvije firme
95 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Mogren, Foto: Vuk Lajović
Hotel Mogren, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.12.2014. 07:42h

Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ dužna je da isplati oko dva miliona eura duga budvanskoj kompaniji „Merkur”, biznismena Milana Mrvaljevića, koliko iznose investiciona ulaganja do 2003. u hotel „ Mogren“ i „Kaffe Terasu“.

To je presuda podgoričkog Privrednog suda, nakon višegodišnjeg maratonskog sudskog spora, koje su vodile ove dvije firme, a na koju je Hotelska grupa odmah uložila žalbu Apelacionom sudu.

Sutkinja Privrednog suda Dragica Vujanović presudila je da je „Budvanska rivijera“ dužna da isplati 1.262.774 eura, sa pripadajućom kamatom za period od 2003. do 2010.

Procjena je da zajedno sa kamatom iznos će dostići oko dva miliona eura.

Kako se navodi u presudi Privrednog suda, “Budvanska rivijera” nije ispunila svoje ugovorene obaveze i sva ulaganja do 2003. u njene objekte su izvršena uz njenu saglasnost i odobrenje”.

“Merkur” vodi još jedan spor sa “Budvanskom rivijerom” u vrijednosti od 4,5 miliona eura

“To se zaključuje iz potpisanih situacija i konačnih obračuna, koje je Budvanska rivijera uredno potpisivala. Imajući u vidu da je vještak finansijske struke na osnovu obračuna... koji su ovjereni od strane HG Budvanska rivijera i prihvaćeni zaključkom menadžerskog odbora te kompanije 22. oktobra 2008. i utvrdio iznos od 1.262.774 eura, koji Hotelska grupa u glavnoj knjizi i godišnjim obračunima počev od 2008. u kontinuitetu knjiži i iskazuje kao obavezu prema 'Merkur' DOO, Privredni sud je našao da je tužbeni zahtjev osnovan“, navodi se između ostalog u presudi.

Sud je takođe zaključio da je prigovor „Budvanske rivijere“ da je potraživanje zastarjelo, neosnovan, jer „na osnovu usaglašene knjigovodstvene evidencije i ovjerom Izvoda otvorenih stavki HG „Budvanska rivijera“ je priznala potraživanje „Merkura“.

Turistička inspekcija 21. jula zapečatila “Mogren” uz asistenciju policije

„Po nalaženju suda potpisani i ovjereni izvodi otvorenih stavki imaju pravno dejstvo pisane izjave o priznanju duga“, zaključuje se u presudi.

Turistička inspekcija je još 21. jula, zapečatila “Mogren”, te uz asistenciju pripadnika Interventne jednice Uprave policije izbacila stotinu radnika “Merkur sistema” koji su blokirali hol hotela, da bi hotel, nakon što je Ministarstvo turizma po ubrzanoj procedure izdalo dozvolu za rad, 20. avgusta ponovo “proradio”, ali pod upravom “Budvanske rivijere”.

“Merkur” je gotovo pune dvije decenije upravljao hotelom “Mogren”, ali nakon što mu je ugovor o zakupu istekao 2013. kompanija se usprotivila da “napusti” hotel, zbog bojazni da im neće biti isplaćen novac koji su uložili u rekonstrukciju i adaptaciju “Mogrena”.

Nakon nekoliko rješenja o iseljenju, inspekcija je u jeku sezone iselila “Merkur”

“Merkur” vodi još jedan spor i to u vrijednosti od 4,5 miliona eura, koliko traži od “Budvanske rivijere” da mu isplati na ime investicionih ulaganja u hotel u periodu od 2003. do 2013.

Hotelska oprema “Mogrena” procijenjena na 1,56 miliona

I dok se čeka ishod milionskog spora pred Privrednim sudom, u kotorskom Osnovnom sudu, započeo je sudski proces koji je pokrenula HG “Budvanska rivijera“ za iseljenje „ Merkur sistema“ iz hotela „Mogren“.

Iz „Merkura“ su još ranije saopštili da sa hotela „Mogren“ nije skinut pečat, jer im Uprava za inspekcijske poslove, što je bila dužna, nikada nije dostavila rješenje o skidanju pečata. Inače, oprema unutar hotela vlasništvo „ Merkura”, koju koristi „ Budvanska rivijera“ , prema procjeni sudskog vještaka, koga je angažovao Osnovni sud procijenjena je na 1,56 miliona eura.

Atraktivna lokacija i šest spratova

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je HG “Budvanska rivijera” urbanističko trehničke uslove za hotel “Mogren”, kao prvi papir u procedure dobijanja građevinske dozvole.

UT uslovima, pozivajući se na detaljni urbanistički plan “ Budva centar” atraktivna lokacija naspram Staroga grada, namijenjena je isključivo za hotelske sadržaje, nikako stanove za tržište.

Na njoj je moguće graditi objekat od ukupno 10.152 kvadrata bruto građevinske površine, a preporučujuća, ali ne i obavezujuća, spratnost je prizemlje i šest etaža.

Bonus video: