Stanković: Vlast da pomogne da tužilaštvo bude nezavisno

Poslanici su danas raspravljali o izvještaju o radu VDT-a, a predstavnici opozicije poručili su da ne vjeruju da tužilaštvo ima kapacitete da istraži sve slučajeve
3 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 10.12.2014. 14:29h

Zakonodavna i izvršna vlast treba da omoguće nezavisnost i samostalnost tužilaštva, kazao je u parlamentu Vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković. Poslanici su danas raspravljali o izvještaju o radu VDT-a, a predstavnici opozicije poručili su da ne vjeruju da tužilaštvo ima kapacitete da istraži sve slučajeve visoke korupcije i organizovanog kriminala. Stanković je odgovarao na pitanja o konkretnim slučajevima koji su prijavljeni u prethodnom periodu, među kojima krediti Prve banke, slučaj imovine Duvanskog kombinata, ubistva Duška Jovanovića, Orlov let, kupovine glasova. Stanković je saopštio da je na dijelu slučajeva započet rad, neki su okončani, dok na nekim tek treba da započne tužilačka istraga, prenosi Radio Slobodna Evropa. On je odgovarao na pitanja u vezi sa novim zakonskim rješenjima u odnosu na tužilaštvo, zatraživši pomoć izvršne i zakonodavne vlasti. „Prošli put sam, u parlamentu, ukazao da je potrebna pomoć izvršne i zakonodavne vlasti da budemo što više kompetentniji i autonomnniji. One treba da omoguće nezavisnost i samostalnost tužilaštva“, rekao je Stanković. Poslanici opozicije sumnjaju da tužilaštvo ima kapaciteta da uđe u obračun sa visokom koruopcijom i organizovanim kriminalom. Poslanik Demokratskog fronta (DF), Vladislav Bojović, kazao je da izgradnja dionice autoput nije posao vijeka, kako se to, dodao je, predstavlja od Vlade, već je za DF posao vijeka da se Crna Gora oslobodi sprege organizovanog kriminala i visoke korupcije. „VDT je najzarobljenija institucija u Crnoj Gori i predstavlja prvu liniju odbrane režima Mila Đukanovića. Stanković je od DF-a dobio šansu da promijeni stvari, mi izražavamo rezerve da će u ovim okolnostima uspjeti bilo šta da uradi“, kazao je Bojović. Sjednici su prisustvovali i ministri unutrašnjih psolova i pravde, Raško Konjević i Duško Marković.

Raško Konjević

Konjević je rekao da je Evropska unija spremna da otvori četiri nova pregovaračka poglavlja, kao argument o kvalitetu reformi u prethodnom periodu. „Donijeta je odluka da će se otvoriti četiri nova poglavlja“. „Sigurno je da ne bi došlo do održavanja Međuvladine konferencije, posebno do otvaranja pregovora i posebno ne do činjenice da u zaključcima Evropskog savjeta na bilo koji način neće biti prepiznata klauzula o balansu, odnosno neće biti na bilo koji način tretirano pitanje eventualnog obustavljanja pregovora u poglavljima 23 i 24“, kazao je on. To, kako je dodao, potvrđuje da su Evropska komisija i države članice prepoznale napor koji su Crna Gora i njene institucije učinile u 2014. Godini. „Da li je to dovoljno? Ne. Da li su naše institucije savršeno organizovane i kadrovski i tehnički sposobne? Ne, naravno“, kazao je Konjević.

Bonus video: