CEDEM: Partnerstvo otvorenih vlada kao projekat cijelog društva

Iz CEDEM-a su saopštili da je Prvi Akcioni plan Crne Gore za Partnerstvo otvorenih vlada kritikovan jer nije pripremljen na odgovarajući način dok se, kako su kazali, sa donošenjem novog kasni četiri mjeseca
63 pregleda 0 komentar(a)
CEDEM, Foto: CEDEM
CEDEM, Foto: CEDEM
Ažurirano: 09.12.2014. 19:00h

U inicijativu Partnerstvo otvorenih vlada neophodno je uključiti što veći broj aktera društva i obezbijediti političku volju za njeno sprovođenje uz poseban akcenat na borbu protiv korupcije, ocijenili su iz Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Cilj globalne inicijative Partnerstvo otvorenih vlada je da podstakne konstruktivnu debatu o načinima povećanja transparentnosti i jačanja borbe protiv korpcije, a regionalni dio projekta Zagovaranje za otvorenu vladu sprovodi češka organizacija PASOS uz podršku Evropske komisije.

Iz CEDEM-a su saopštili da je Prvi Akcioni plan Crne Gore za Partnerstvo otvorenih vlada kritikovan jer nije pripremljen na odgovarajući način dok se, kako su kazali, sa donošenjem novog kasni četiri mjeseca.

“Taj Akcioni plan je kritikovan jer se prije njegovog usvajanja nisu sprovele konsultacije sa širim krugom zainteresovanih strana, uključujući zakonodavnu i sudsku vlast, sindikat, uniju poslodavaca, strukovna udruženja”, navodi se u saopštenju CEDEM-a.

Oni su podsjetili da je na konferenciji koju je ta nvo organizovala povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u cilju promovisanja Partnerstva otvorenih vlada, zaključeno i da većina aktivnosti predviđenih postojećim Akcionim planom nije realizovana.

Kvalitetan monitoring primjene Akcionog plana je, kako je ocijeno, izostao.

U saopštenju CEDEM-a se navodi da je prilikom izrade novog Akcionog plana neophodno obezbijediti snažniju političku volju u pogledu ispunjavanja obaveza predviđenih Partnerstvom otvorenih vlada, “pri čemu poseban akcenat treba staviti na odlučniju borbu protiv korupcije”.

“Neophodno je uključiti što veći broj zainteresovanih strana i promovisati incijativu Partnerstva otvorenih vlada kao projekat cijelog društva na svim nivoima, kako bi se osiguralo povećanje stepena informisanosti građana, ali i podspješila njihova aktivna participacija u ovom procesu”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDEM-a su objasnili da je potrebno posebnu pažnju posvetiti implementaciji mjera čiji je cilj da unaprjede zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, kao i obezbjeđivanje nezavisnosti i nepristrasnosti organa nadležnih za borbu protiv korupcije.

Prema njihovim riječima, na konferenciji je zaključeno i da je potrebno jačati regionalnu saradnju u pogledu razmjene iskustava i “primjera dobre prakse iz država regiona kada je u pitanju sprovođenje Partnerstva otvorenih vlada”.

Bonus video: