CPE: Rezultata u borbi protiv korupcije nema ni na vidiku

"Poznato je da smo društvo koje je posljednih sedam godina potrošilo 100 miliona eura na borbu protiv ove pošasti bez vidljivih rezultata", kaže se u saopštenju CPE
1 komentar(a)
Korupcija, 100 eura, Foto: Shutterstock
Korupcija, 100 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 13:29h

U Crnoj Gori urađeno je previše strategija, akcionih planova, formirano savjeta, uprava i komisija za borbu protiv korupcije, a rezultata nema na vidiku, smatraju u Centru za političku edukaciju (CPE).

Oni su, povodom 9.decembra Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, ocijenili da u Crnoj Gori ne postoji politička volja da se odlučno krene u borbu sa tom pojavom.

"Poznato je da smo društvo koje je posljednih sedam godina potrošilo 100 miliona eura na borbu protiv ove pošasti bez vidljivih rezultata. Razloga je i previše da bi se njima bavili, a onaj glavni jeste da smo jedino društvo u Evropi koje je u tranziciji punih godina", kaže se u saopštenju CPE.

Prema njihovim riječima, pored političke korupcije, ta pojava je očigledna i prisutna u svim društvenim segmentima, o čemu, kako su naveli, svjedoče istraživanja koja su metodološki usmjerena na taj fenomen.

"Sigurno je da će mnogi reći "Ona je neiskorjenjiva, ima je u svakom društvu , pa je mora biti i kod nas". To je tačno, ali je ona postojala i u Hong-Kongu, Singapuru, La-Pazu i to u drastičnim i razarajućim izdanjima, pa je za kratko vrijeme svedena na nivo incidenta", naveli su iz CPU.

To je zbog toga što, kako su dodali, postoji odlučnost, društveni konsnzus i politička volja.

"Kao društvo koje boluje od nedovšenosti i neizgrađenosti svojih institucija, koje sve više nagriza kancer partitokratizma, sve teže uspijevamo pronaći društveni konnsezus, osim na retoričkom planu, da se krene u odlučnu borbu protiv korupcije", ocijenjeno je iz CPE.

Kako smatraju, sve je teže vidjeti na jednom mjestu jak nevladin sektor, medije, građane, univerzitetske profesore, policijske inspektore, tužioce, sudije, političare, ministre koji su nedvosmisleno odlučni u primjeni antikoruptivnih politika.

"Naš fokus ovog značajnog datuma jeste nosilac suvereniteta, makar po Ustavu Crne Gore, građanin naše države.Zato cijenjeni i poštovani građanine Crne Gore i Nikšića , 'izađi i bori se', jer ti predaješ suverenitet ove zemlje u ruke političara kada izadješ na izbore", poručili su iz CPE.

Bonus video: