Pobuna radnika: Škatarić da stane sa samovoljom

Radnici, članovi Unije slobodnih sindikata, desetak dana odbijaju da idu u kontrolu na jezeru zbog zdravstvenog rizika
85 pregleda 2 komentar(a)
Skadarsko jezero pelikani, Foto: Slavko Radulović
Skadarsko jezero pelikani, Foto: Slavko Radulović
Ažurirano: 08.12.2014. 20:17h

Radnici Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" najavili su da će danas podnijeti krivičnu prijavu protiv direktora Gorana Škatarića, ukoliko nastavi da kako tvrde, šalje zaposlene, koji nijesu kvalifikovani, u kontrolu jezera.

Veliki broj radnika Službe zaštite u NP "Skadarsko jezero", koji su članovi Unije slobodnih sindikata, desetak dana odbijaju da idu u kontrolu na jezeru zbog zdravstvenog rizika.

Pouzdani izvori "Vijesti", dobro upućeni u dešavanja na jezeru, tvrde da Škatarić u nedostatku radnika u dnevne kontrole šalje ljude bez potrebnih radnih uniformi i sertifikata za obavljenje poslova zaštite.

Oni tvrde da mu je sindikat dao rok do danas da prestane da krši zakon i ugrožava živote radnika, tako što ih šalje da obavlja poslove za koje nijesu adekvatno pripremljeni.

Predsjednik Sindikata Radivoje Todorović potvrdio je da su u štrajku, ali nije želio da komentariše događaje na jezeru.

Zbog čega radnici štrajkuju, nijesu odgovorili ni iz Nacionalnih parkova Crne Gore, ali su kazali da će na pitanja "Vijesti" odgovoriti tokom ove sedmice.

Prema pouzdanim informacijama "Vijesti", radnici ne žele da "idu na vodu", jer Pravilnikom o bezbjednosti na radu nije tačno precizirano šta i kako moraju da rade, već su samo prepisane opšte odredbe.

"Radno mjesto nadzornika u nacionalnom parku ocijenjeno je zakonom kao mjesto sa povećanim rizikom i tačno na koji način smije da se radi. Na primjer, koliko dugo zimi smijemo biti u otvorenim čamcima na vodi zbog hladnoće i svega ostalog što jezero donosi, a nas i zimi i ljeti tjeraju da plovimo po 12 sati dnevno", kazao je dobro upućeni u dešavanja. Sindikat je NPCG-u dao rok do narednog ponedjeljka da isprave Pravilnik o bezbjednosti na radu, jer će u suprotnom preduzeti "ozbiljnije mjere."

Najavili i tužbu

Više pouzdanih izvora „Vijesti" tvrdi da su i radnici zaposleni na održavanju ambijentalne higijene u NP "Skadasrko jezero" najavili tužbu protiv preduzeća, jer su godinama radili poslove, koje, po zakonu, nijesu smjeli. Ti radnici su kako navode, povremeno obavljali poslove nadzornika i sa niima išli na jezero, iako njihov posao nije ocijenjen kao posao sa povećanim rizikom.

Radnici smatraju da su im nadređeni, na ovaj način, ugrožavali bezbjednost i zdravlje, rasporedivši ih da rade poslove kontrole i zaštite.

Bonus video: