Edukovali učenike 24 škole o pčelarstvu

"Djeca četvrtog razreda su imala priliku da vide neke od osnovnih segmenata pčelarske opreme i alata, kao što su košnice, dimilice, pčelarsko odijelo. Opisan im je proces proizvodnje meda, i posebno istaknut njegov značaj u ljudskoj ishrani", saopšteno je iz Ministarstva
1 komentar(a)
pčele, Foto: Shutterstock
pčele, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2014. 10:47h

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih organizacija, u okviru projekta Pčela i med, koji je pokrenut u cilju edukacije najmlađe populacije o pčelarstvu, do sada su posjetili 24 osnovne škole.

Projekta je pokrenut 20. novembra i do sada je u njemu učestvovalo 637 učenika.

"Djeca četvrtog razreda su imala priliku da vide neke od osnovnih segmenata pčelarske opreme i alata, kao što su košnice, dimilice, pčelarsko odijelo. Opisan im je proces proizvodnje meda, i posebno istaknut njegov značaj u ljudskoj ishrani. Tokom prezentacije djeca su aktivno učestvovala postavljanjem pitanja iz oblasti pčelarstva, nakog čega su im podijeljene drvene ploče na kojima su imali zadatak da naslikaju motive iz oblasti pčelarstva i proizvodnje meda", saopšteno je iz Ministarstva.

Nakon slikanja djeci je predstavljena i podijeljena publikacija Poljoprivreda za djecu, koju je radilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, sa ciljem da se najmlađi upoznaju sa svim oblastima u poljoprivredi.

"Projekat se realizuje veoma uspješno, što pokazuju reakcije djece po zavšetku predavanja, koja sa nestrpljenjem isčekuju nova druženja. Ovaj projekat izazvao je veliku zainteresovanost učenika koji su obogatili svoje znanje iz oblasti pčelarstva, ali i drugih grana poljoprivrede, podstakavši djecu na razmišljanje, ne samo o poljoprivredi kao djelatnosti, već i o kvalitetnoj ishrani i zdravim stilovima života. Nakon realizacije projekta biće organizovana izložba gdje će najbolji radovi biti nagrađeni, a sve naslikane drvene ploče sa motivima pčela i meda, krasiće košnice pčelarskih udruženja u Kući meda, u Danilovgradu, čija se izgradnja privodi kraju", saopšteno je iz Ministarstva.

Danas će predstavnici Ministarstva i Saveza posjetiti osnovne škole "Vuko Jovović" u Danilovgradu i "Luka Simonović" u Nikšiću, nakon čega realizaciju projekta završavaju posjetom osnovnoj školi "Maksim Gorki" u Podgorici.

Bonus video: