Poslije četiri godine provjeravaju ugovor bivše inspektorke

Dragica Anđelić tvrdi da joj je ministarka nudila druga radna mjesta, MJU navodi da je njen radni angažman bio nezakonit
13155 pregleda 8 komentar(a)
Umjesto šefovske pozicije, dobila otkaz: Anđelić
Umjesto šefovske pozicije, dobila otkaz: Anđelić

Tek nakon što je Upravni sud utvrdio da je bivša glavna upravna inspektorka Dragica Anđelić nezakonito smijenjena i proslijedio Ministarstvu javne uprave nalog da ispoštuje zakon, taj vladin resor je angažovao inspekciju i saznao da je ona bila nezakonito i zaposlena.

Iz MJU je ranije “Vijestima” saopšteno da je Anđelić zbog nezakonitog angažmana dobila otkaz, a da su u proceduru provere ušli nakon odluke Upravnog suda o njenom razrješenju. Anđelić je podnijela žalbu na rješenje o otkazu.

“U našem društvu je izgrađen takav sistem vrijednosti da ministar/ka može da radi nezakonito i da javno, čak u Skupštini Crne Gore, iznosi neistine i da na taj način učvršćuje svoju političku poziciju, umjesto da snosi odgovornost”, rekla je Anđelić “Vijestima”.

Ona navodi da joj je ministarka ranije, prije nego je zvanično smijenjena, “nudila druga rukovodeća mjesta, samo ne ono na koje je po zakonu imala obavezu da me vrati”.

“Stoga, donekle razumijem njenu muku da se po svaku cijenu obračuna sa mnom i iskreno mislim da to nije njena želja, već politička obaveza. Svaki državni službenik treba da ima integritet, a da ne govorim o tome kakvi časni i profesionalni ljudi treba da budu ministri”, tvrdi Anđelić.

U rješenju MJU o otkazu navodi se da je 21. novembra 2018. izvršen inspekcijski nadzor kod MJU i Uprave za kadrove, koji si kontorlisali interni oglas na osnovu koga je inspektorka postavljena. Utvrđeno je, dodaje se, da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević postavio na šefovsko mjesto 15.12.2014., a da prije toga “ona nije zasnovala radni odnos u Direkciji za inspekcijski nadzor MUP-a”.

MJU se poziva i na presudu Vrhovnog suda koja im, navode, daje za pravo da državni službenik može dobiti otkaz ako je “zasnovao radni odnos bez prethodno raspisanog oglasa”. Taj posao, po zakonu, pripada Upravi za kadrove.

Anđelić u žalbi podsjeća da je Upravni sud naložio poništenje nezakonite odluke ministrake Pribilović o njenom razrješenju i da je sudija napisao da se iz dokumenata ne mogu naći elementi nesavjesnog i lošeg rada, što je, između ostalog bio razlog smjene inspektorke.

Inspektorka u žalbi piše da je tumačenje odluke Vrhovnog suda netačno jer se tiče službenika informatičke, finansijske i druge struke, a ne rukovodećeg kadra - što je bila ona.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je dobilo prijavu šefa poslaničkog kluba SDP-a Raška Konjevića (bivšeg ministra), da odluči da li u tome ima elemenata krivičnog djela jer Pribilovićeva nije ispoštovala sudsku presudu i odluku suda, nije objavila svoj stav.

Anđelić je smijenjena nakon samo dvije godine mandata, koji je otpočela u MUP-a. Ona vjeruje da je pozadina politička jer je ministarka insistirala na kontroli Opštine Kolašin koju je tada vodila Željka Vuksanović (SDP).

Stvara se pravna konfuzija

“Ono što ohrabruje je činjenica da u svakoj oblasti ima pojedinaca koji čuvaju svoj integritet. Ovdje, prije svega, mislim na pojedine sudije Upravnog suda koji su u mom slučaju ministarki Pribilović ukazali na činjenicu da je svaki njen argument protiv mog rada neosnovan. Umjesto da izvrši sudsku presudu, ona pokreće drugi postupak, takođe nezakonit, stvara pravnu konfuziju i nastavlja da mojom diskriminacijom koju je otpočela na način što mi je 2017., 25 dana ranije uskratila zaradu, prije nego što je donijela odluku o prestanku radnog odnosa”, rekla je Dragica Anđelić.

Bonus video: