Dani vina i maslinovog ulja u Podgorici

Manifestacija se organizuje u okviru projekta "Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori", koji finansira i sprovodi Organizacija UN za industrijski razvoj (UNIDO), u saradnji sa Ministarstvom ekonomije
212 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2014. 15:07h

Manifestacija "Dani vina i maslinovog ulja", okupila je u tržnom centru "Bazar", 25 izlagača iz svih krajeva Crne Gore, koji su gostima ponudili razne vrste vina i proizvoda od maslina.

Baranin Božo Šaltić je na svom štandu izložio proizvode od crne masline u umaku, kolače od maslinovog ulja i deset priloga, suvu smokvu, crnu i zelenu barsku maslinu, paštetu od crne masline, maslinovo ulje, domaću murvu.

Najveći dio posla tokom pripreme ovih namirnica, kako je kazao, odradi njegova supruga, dok je njegov zadatak da sve prezentira na raznim sajmovima u Crnoj Gori, Hrvatskoj , Bosni i Hercegovini i na najvećem svjetskom sajmu za masline u Veroni.

"Ovim poslom sam počeo da se bavim kada sam shvatio da radeći za drugoga gubim nerve i vrijeme. Najbolje je raditi za sebe, pa makar to ponekad značilo da radite u minusu. Znaš da je ono što proizvodiš tvoje i sam si svoj gazda. Zato već desetak godina radim na ovim našim specijalitetima", kazao je Šaltić.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje se na štandu Šaltića moglo kupiti za 15 do 20 eura.

Crmničanin Aleksandar Vukmanović, čija porodica se generacijama bavi uzgajanjem vinove loze i proizvodnjom vina, je izložio crmnički vranac i vrhunsko "barik" vino, koje je prodavao za 10 eura.

"Ja i brat smo posao proširili. Povećali smo broj čokota, te sad proizvodimo oko 1.500 litara vina godišnje, koje plasiramo u našoj državi. Posao se isplati... Selo bi izumrlo, kad čovjek ne bi radio", kazao je Vukmanović.

Ulcinjanin Safer Katana je gostima ponudio masline, maslinovo ulje, sapune, napravljene od te dragocjene tečnosti, kao i japansku jabuku i limun iz svoje bašte.

"Sve proizvodimo sami. To je tradicija, koja se održava još od kad je moj djed bio živ. To je najbolji posao, kad nemaš drugi. Ranije sam radio u trgovini", kazao je Katana, na čijem štandu su se zelene masline mogle kupiti za pet, a litar maslinovog ulja za 10 eura.

Manifestacija se organizuje u okviru projekta "Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori", koji finansira i sprovodi Organizacija UN za industrijski razvoj (UNIDO), u saradnji sa Ministarstvom ekonomije.

Galerija

Bonus video: