Roditelji inficiranih beba podnijeli krivične prijave

Krivične prijave Višem državnom tužilaštvu podnijeli su Predrag Karišik, Eldin Salemović, Ivica Ignjatović, Vučić Rakonjac i Slaviša Knežević, čija beba je preminula u podgoričkom Kliničkom centru
81 pregleda 4 komentar(a)
Predrag Karišik, Foto: Jadranka Ćetković
Predrag Karišik, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.12.2014. 07:12h

Roditelji pet beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedna preminula, podnijeli su juče dvije krivične prijave protiv NN lica iz te zdravstvene ustanove.

Krivične prijave Višem državnom tužilaštvu podnijeli su Predrag Karišik, Eldin Salemović, Ivica Ignjatović, Vučić Rakonjac i Slaviša Knežević, čija beba je preminula u podgoričkom Kliničkom centru.

“Jedna krivična prijava podnijeta je protiv NN lica u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, koji su počinili teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi... a druga, takođe protiv NN lica iz iste zdravstvene ustanove, zbog osnovane sumnje za udruživanje, zataškavanje i neprijavljivanje infekcije, koja je dovela do smrti jedne bebe, a životno ugrozila živote još četiri”, kazao je Karišik.

On je ocijenio da su u obrazloženju krivičnih prijava naveli da je nepodobnim liječenjem i neprimjenjivanjem odgovarajućih higijenskih mjera i očiglednog nesavjesnog postupanja došlo do infekcije i smrti jedne bebe:

“Smatramo da ako postoji moralna, profesionalna, ljudska i zakonska obaveza da se svaka pojava infekcije mora prijaviti, a to u ovom slučaju nije urađeno, neko mora odgovarati”.

Karišik je naglasio da sada očekuju “konkretne korake” od VDT-a Ivice Stankovića, upozorivši da će u suprotnom razmisliti o radikalizaciji protesta.

Institut malo da pojasni nalaze briseva

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju zatražilo je od Instituta za javno zdravlje (IJZ) razjašnjenje određenih stručnih pitanja o nađenim brisevima u bjelopoljskoj bolnici.

Saopšteno je da je to neophodno zbog nastavka postupka u vezi s infekcijom pet beba.

“Vijesti” su ranije objavile da 28 od 29 briseva koje su analizirali u IZJ nije bilo ispravno, a jedna od njih dovela je do infekcije zbog koje je dijete preminulo.

Bonus video: