Bošković: Mora se obezbijediti kvalitetniji život za osobe sa invaliditetom

„Fizičke barijere ćemo lako otkloniti, ako u svojim glavama shvatimo da je omogućavanje kvalitetnog života za OSI nešto za šta se svi moramo izboriti“, ocijenio je ministar Bošković
122 pregleda 10 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2014. 19:26h

Promjena svijesti građana o položaju osoba sa invaliditetom (OSI) kao jednakog segmenta društva je neophodna i mora se obezbijediti kvalitetniji život za tu populaciju, poručio je danas ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković.

Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju Naša inicijativa organizovao je Konferenciju o položaju OSI, povodom Međunarodnog dana OSI.

Bošković je kazao da je Međunarodni dan OSI prilika da se svi podsjete šta je urađeno, a šta tek treba da bude kako bi se poboljšao položaj OSI u društvu i kako bi oni „imali jednake uslove za život“.

„Trenutno je u Crnoj Gori, bez obzira na ekonomsku situaciju i probleme, mnogo bitnija promjena svijesti građana da OSI imaju jednaka prava“, poručio je Bošković.

On je rekao da je lako otkloniti fizičke barijere i naći sredstva za poboljšanje infrastrukturnih uslova, ali je trenutno prioritet promjena svijesti građana.

„Fizičke barijere ćemo lako otkloniti, ako u svojim glavama shvatimo da je omogućavanje kvalitetnog života za OSI nešto za šta se svi moramo izboriti“, ocijenio je Bošković.

Prema njegovim riječima, nepažnja i nerazumijevanje građana može da dovede OSI do prepreka koje ih onemogućavaju da kvalitetno vode život. „To je ključni problem sa kojim se moramo suočiti“.

„Ljudi zbog nepažnje i nemara onemogućavaju OSI da uprkos i postojećim infrastrukturnih uslova da ostvaruju svoja prava“, kazao je Bošković, dodajući da su „oni jednaki članovi društva i da to moraju svi shvatiti“.

On je kazao da je jedan od načina da se unaprijedi položaj OSI osnivanje dnevnih socijalnih centara za te osobe, napominjući da je cilj da uskoro u Crnoj Gori sve opštine dobiju takve centre.

On je najavio da će 18. decembra biti otvoren Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama u Podgorici.

Predstavnici organizacija OSI su u Proglasu crnogorskoj javnosti naveli da u svijetu danas živi oko 600 miliona osoba s invaliditetom, a u Crnoj Gori oko 60 hiljada.

„Kao osobe s invaliditetom, dostojanstveno i ponosno tražimo ljudska prava i jednake mogućnosti za pojedince i organizacije osoba s invaliditetom“, piše u Priglasu.

Hendikep OSI, kako se navodi, ne potiče od invalidnosti već od nerazumijevanja i odbojnosti društva da ih prihvati kao dio vlastite populacije, „sebi ravan i jednak po stručnom, ljudskom i moralnom dignitetu“.

„Poručujemo svima koji su po Ustavu ove zemlje, njenim zakonima i po nepisanim normama naše tradicije i morala, obavezni da čuju naš glas: Budimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“, zaključuje se u Proglasu.

Predstavnik Saveza gluvih i nagluvih Crne Gore, Darko Mijušković, obratio se prisutnima na konferenciji znakovnim jezikom, šaljići poruku o teškoćama osobe kojima je to jedini način komunikacije.

Sekretar Saveza gluvih i nagluvih, Danilo Popović, prenio je riječi Mijuškovića objašnjavajući da je govorio o položaju osoba sa oštećenjem sluha i govora.

Mijušković je rekao da se sve OSI u Crnoj Gori suočavaju sa ozbiljnim problemima, naglašavajući da su osobe sa oštećenjim sluha i govora među najranjivijima.

„Zamislite život u kome ne možete da uspostavite komuniciju sa drugim ljudima, u kome društvo ne razumije jezik koji vi koristite, a oni koji donose odluke ne stvaraju okruženje u kom bi svi trebalo da imaju jednake mogućnosti“, poručio je Mijušković.

On je ukazao i na nepostajanje zakona o znakovnom jeziku, ali i tumača znakovnog jezika u javnim institucijama. Osobama sa oštećenjem sluha i govora se, kako je ocijenio, krše osnovna ljudska prava.

Prema njegovim riječima, te osobe se teško mogu obrazovati što, kako je naveo, otežava i proces zapošljavanja.

Mijušković je podsjetio i na teškoće sa kojima se susreću osobe sa oštećenjem sluha i govora u sistemu zdravstva.

Fadil Mučić iz Saveza civilnih invalida rata kazao je da „OSI ne traže milostinju, niti prihvataju ulogu socijalne kozmetike nego žele ostvarivanje zakonskih prava i strategiju jednakih šansi".

„Čini se da je OSI bilo lakše kada je država bila mnogo manje razvijena i kada se manje pričalo o evropskim integracijama“, rekao je Mučić.

Marija Šćepanović iz Saveza paraplegičara ocijenila je da u Crnoj Gori postoje dobra zakonodavna rješenja, ali je, kako je kazala, problem njihovog sprovođenja.

Ona je, obraćajući se svim OSI, kazala da se moraju boriti za svoja prava i poboljšavanje položaja.

Obećavaju rad na otklanjanju fizičkih prepreka,većoj zaposlenosti, otvaranju Dnevnih centara

U Crnoj Gori položaj osoba sa invaliditetom se poboljšava, ocijenili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, poručujući da se moraju otkloniti svi problemi sa kojima se suočava ta populacija, kako bi se postigao napredak.

Iz Ministarstva su podsjetili da se na današnji dan, odlukom Ujedinjenih nacija od 1992. godine, obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

“Tretiranjem prava osoba sa invaliditetom sa aspekta ljudskih prava, ali i povećanje nivoa svijesti opšte javnosti, i samih osoba sa invaliditetom o sebi i svojim pravima unaprijediće se njihov položaj“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su poručili da će i dalje raditi na otklanjanju fizičkih prepreka,većoj zaposlenosti osoba sa invaliditetom, otvaranju Dnevnih centara za djecu za smetnjama u razvoju, ali i drugih servisa i usluga koje će, kako su naveli, unaprijediti njihov položaj i status.

Položaj osoba sa invaliditetom se poboljšava, kako su naveli iz Ministarstva, kroz građenje partnerskog odnosa u cilju njihove pune uključenosti, kako u kreiranju politika, tako i u praćenju njihove implementacije.

“Zajedno ćemo nastaviti sa realizacijom projekata, programa, aktivnosti, ali i promocijom prava osoba sa invaliditetom, kako bi oni bili uključeni u sve oblasti političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života društva”, kazali su iz Ministarstva

Bonus video: