Stanje na Univerzitetu najgore od njegovog osnivanja 1974.

"Ne znam niti jednog dekana koji nije imao podršku partije da bude izabran. Izbor za rektorku, to je bio poslednji šamar koji je UCG dobio", rekla je Bečanović
13 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2014. 21:02h

Situacija na Univerzitetu Crne Gore (UCG) je najgora od njegovog osnivanja, ocijenjeno je danas na javnom skupu Foruma 2010 o stanju na toj instituciji i poručeno da je "borba za Univerzitet borba za slobodno i normalno društvo".

Redovni profesor UCG, Tatjana Bečanović, rekla je da je najteže stanje na toj instituciji od 1974. godine.

"Najzdravije na UCG krenulo je da se protiv toga buni, a to su studenti. Oni su nam pokazali kako treba da se ponašamo. Mislim da je ovo samo početak pobune na Ekonomskom i Filozofskom fakultetu", rekla je Bečanović, navodeći da je prvi put ponosna što dolazi sa Filozofskog fakulteta.

Prema njenim riječima, na UCG paralelno djeluju partijski i akademski centri moći.

"Akademski centri moći uvijek su postavljeni iz partije. Ne znam niti jednog dekana koji nije imao podršku partije da bude izabran. Izbor za rektorku, to je bio poslednji šamar koji je UCG dobio", rekla je Bečanović.

Bečanović

Ona smatra da su sami krivi što su dotle čekali, navodeći da je reakcija trebalo da se desi kad je Duško Bjelica postao predsjednik Upravnog odbora UCG.

"Moramo korigovati svoja pravila, moramo sebe preispitati i sami dovesti svoj Univerzitet u red", poručila je ona.

Bečanović je kazala da je najveći problem izvor moći, i oslobađanje od partisjkih principa.

Redovni profesor UCG, Rajka Glušica, kazala je da se nastavnici boje izbora, dok ne dobiju zvanje redovnog profesora.

"Do tada smo stalno na izborima i stalno na provjeri. Te provjere su veoma mučne, a one nažalost ne zavise samo od našeg nučnog i stručnog rada. One veoma zavise i od naše angažovanosti i poznanstava u Senatu", navela je Glušica.

Prema njenim riječima, izbori su postali više stvar lobiranja, a ne, kako je kazala, stvarnih naučnih postignuća.

Ona je upozorila da na Univeritetu dolazi do aspurdne situacije, "da niko nije siguran na UCG, da nijedan izbor nije suguran, a da najbolji naučnici strepe da li će biti izabrani".

"A kako će proći, moraju da ćute", dodala je Glušica.

Redovni profesor UCG, Šerbo Rastoder, rekao je da u komunizmu nije bilo ni približno politizovanog Univerziteta.

"Princip umrežavanja Univerziteta jedna je od onih mjera koje vode ukupnoj devalvaciji", ocijenio je Rastoder.

On je kazao da Upravni odbor UCG sebi pripaja ingerencije koje su nezamislive "ne samo u sistemu bivšeg samoupravljanja, nego su nezamislive na UCG kao institutu upravljanja". A posebno su nezamislive iz razloga što ne prositiče iz onoga što je unutrašnja struktura Univerziteta".

Rastoder je poručio da borba za Univerzitet nije samo borba profesora, protiv onoga što su vrijednosti društva. "Borba za Univerzitet je za jedno slobodno i normalno društvo", poručio je Rastoder.

Docent UCG, Branka Bošnjak, kazala je da se poslednjih pet godina osjeća degradacija te institucije.

Ona je, govoreći o Zakonu o visokom obrazovanju, koji je nedavno usvojen, rekla "da su se vrlo čudne stvari dešavale prilikom usvajanja tog akta".

"Zakon je ušao u proceduru po skraćenom postupku, da važi danom objavljivanja u Službenom listu, i bez ikakve javne rasprave", ukazala je Bošnjak.

Ona je podsjetila da je oko 60 saradnika na UCG ostalo bez angažmana dolaskom Vojvodić na čelu Rektorata, navodeći da među njima ima veliki broj onih koji su doktorirali.

Bošnjak smatra da su se dešavanja na Ekonomskom i Filozofskom fakultetu "buđenje" akademske zajednice u traženju pravde, poručujući da neko treba da snosi odgovornost.

Ona je ocijenila da je politika danas najviše prisutna na UCG.

Redovni profesor UCG, Milan Popović, kazao je da podržava studente i profesore Ekonomskog fakulteta, kojima su se pridružile i kolege sa Filozofskog fakulteta.

"Vjerujem da se sa njihovom pobunom i otporom stvara šansa za izlazak iz najtežeg stanja u kojem je UCG bio od svog osnivanja 1974. godine", rekao je on.

Popović je ocijenio da je najdramatičnije to što u društvu i na UCG nije ni, kako je naveo, minimalno proširena svijest »o dramatičnosti situacije u kojoj se nalazimo«.

Na pitanje novinara zašto se do sad na UCG ćutalo, Bečanović je kazala da to pitanje nije upućeno pravim osobama jer oni ne ćute.

Ona je smatra da bi mehanizmi pritiska trebalo da budu suptilniji, navodeći da su oni u ovakvom društvu »u kojem je zavladala totalna partitokratija postali izuzetno surovi«.

"Mojim studentima, koji su pokrenuli protest u srijedu već je prijećeno. Od njih se već traži da se jedni od drugih ograđuju. Isti scenario koji je primjenjen na naše kolege sada se primjenjuje na te mlade ljude", upozorila je Bečanović.

Ona je rekla da razumije strah njenih kolega i njihovu potrebu da ćute.

Galerija

Bonus video: