Uvesti vanredno stanje zbog zagađenja vazduha u Pljevljima

Kako su naveli, 24. novembra u tri sata ujutru koncentracija ovih opasnih materija u vazduhu iznosila je 383,2 miligrama po centimetru kubnom, što je, kako su upozorili, 700 odsto iznad maksimalno dozvoljene količine, "da bi u 18 sati ta koncentracija iznosila 240 miligrama po centimetru kubnom"
54 pregleda 1 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.11.2014. 13:38h

Ekološko društvo Breznica zatražilo je hitnu reakciju nadležnih i uvođenje vanrednog stanja zbog zagađenja vazduha u Pljevljima koje, kako su upozorili, obara sve rekorde po zagađenosti i količini lebdećih čestica PM čestica u vazduhu.

Iz Ekološkog društva Breznica kazali su da je stanje u Pljevljima alarmantno i više nego zabrinjavajuće.

"Tako su izmjerene koncentracije praškastih materija 23. novembra bile 250 miligrama po centimetru kubnom da bi se u večernjim satima, tačnije u 21 sat, popele na 300 miligrama po centimetru kubnom", kaže se u saopštenju Ekološkog pokreta Breznica.

Kako su naveli, 24. novembra u tri sata ujutru koncentracija ovih opasnih materija u vazduhu iznosila je 383,2 miligrama po centimetru kubnom, što je, kako su upozorili, 700 odsto iznad maksimalno dozvoljene količine, "da bi u 18 sati ta koncentracija iznosila 240 miligrama po centimetru kubnom".

"Niko nije našao za potrebu da građane Pljevalja obavijesti i upozori, da je zagađenje enormno povećano i da postoji opasnost ozbiljnog narušavanje njihovog zdravlja", navodi se u saopštenju.

Iz Breznice smatraju da je plan kvaliteta vazduha za Pljevlja, koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u februaru prošle godine, "mrtvo slovo na papiru jer od njegovog donošenja nijedna mjera iz tog dokumenta nije realizovana".

"Zašto se ne primjenjuju ove odredbe Zakona i donesenog dokumenta i toleriše probijanje graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha, pogotovo za emisije NOx, PM10, PM2.5 i SOx?", upitali su iz tog ekološkog pokreta.

Oni su poručili da bi zaštita zdravlja stanovništva Pljevalja trebao biti prioritet.

"Prevsnteveno radi preventivnog smanjenja broja oboljelih od najtežih bolesti, bez obzira na cijenu koštanja, jer bi trebalo i bilo logično, da je zdravlje građana na prvom mjestu", precizirali su iz Ekološkog pokreta.

Oni smatraju da neodgovoran odnos svih struktura vlasti, prema građanima Pljevalja, predstavlja, kako su naveli, školski primjer "bezobzirnosti i bahatosti na štetu cijele zajednice".

Iz Ekološkog pokreta poručili su da, ako Vlada Crne Gore, Rudnik Uglja, Termoelektrana Pljevlja lokalna zajednica i Opština Pljevlja nisu u stanju, kako su kazali, da krenu u nabavljanje i postavljanje savremenih tehnoloških rješanja, "onda treba da to javno saopšte javnosti i građanima".

"Krivicu za ovakvo stanje i zagađenje će zagađivači, prvenstveno Termoelektrana Pljevlja, ponovo prebacivati na građane, na takozvana individualna ložišta i gradske kotlarnice, dok će za sebe i dalje tvrditi da su zagađenje vazduha sveli na standard Evropske unije od 50 miligrama po centimetru kubnom", ocijenili su iz Breznice.

Oni su pozvali nadležne da krenu u rješavanje tih, kako su naveli, više tehničkih, nego birokratskih problema, "koji svima proizvodi indirektne i visoke troškove zbog nečijeg očiglednog nemara i bahatosti".

"Konačno bi trebao neko da izračuna i obavijesti građane, koliko država troši novca poreskih obaveznika na liječenje svojih građana, zbog posledica koje su direktno uzrokovane neodgovornim radom zagađivača u Pljevljima", zaključili su iz Ekološkog pokreta Breznica.

Bonus video: