Pravio komisiju, pa na polaganje

Iz rožajske Opštine demantovano da je bilo zloupotreba
2 komentar(a)
komisija, Rožaje
komisija, Rožaje
Ažurirano: 26.11.2014. 19:12h

Rožajska uprava je juče provjeravala znanja kandidata koji su se prijavili na konkurs za sekretare sekretarijata, šefove službi i druga rukovodeća mjesta. Privilegovani kandidati, među kojima ima i onih koji ne ispunjavaju uslove koje određuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima unaprijed su dobili pitanja, tvrdi izvor iz Bošnjačke stranke, koji je oko devet ujutru „Vijestima“ dao na uvid pitanja iz testa koji se polagao u 11 sati.

„Da je test bio čista farsa govori i činjenica da ga je polagao prvi v.d. sekretar Sekretarijata za opštu upravu Hamdo Šutković koji je donio i potpisao rješenje o formiranju komisije koja će vršiti provjeru sposobnosti kandidata. Takođe je potpisao i obavještenje o testu koje je dostavljeno kandidatima”, kazao je “Vijestima” taj izvor.

Pitanja iz testa su se odnosila na Zakon o upravnom postupku i Zakon o državnim službenicima i namještenicima, odnosno na znanje koje se provjerava prilikom polaganja stručnog ispita.

Kandidati su, između ostalog, morali da znaju koje su nadležnosti predsjednika opštine i glavnog administratora, koja su zvanja službenika i namještenika, te koji su državni, a koji lokalni organi.

Iz Službe za rad, radne odnose i kadrovska pitanja su kazali da je testiranje obavljeno shodno odredbama čl. 42 i 53 Zakona o državnim službenicima i namještenicima u cilju provjere radnih sposobnosti za odgovarajuće radno mjesto.

Komisija je, istakli su, pitanja kucala neposredno pred testiranje, a koverat sa njima je otvoren pred kandidatima.

„Ne želimo komentarisati pitanja koja posežu za senzacionalizmom i špekulacijama. To su obične gluposti kojima u ovom postupku nema mjesta”, stoji u odgovoru “Vijestima” na pitanje kako su pojedini kandidati znali unaprijed sadržaj testa.

Lokalna rožajska uprava je juče poništila konkurs za komandira Službe zaštite i spasavanja uz obrazloženje da nije raspisan u skladu sa zakonom, čime je potvrđeno pisanje „Vijesti“ o nezakonito objavljenom oglasu.

Poništen je i konkus za načelnika lokalne Uprave javnih prihoda jer kandidati navodno nijesu ispunjavali zakonom predviđene uslove.

Prema saznanjima „Vijesti“ na oglas su se prijavili i kandidati koji su ispunjavali uslove konkursa, ali nijesu bili iz redova Bošnjačke stranke.

Bonus video: