Bijelo Polje: Mališani u vrtiću ručaju u hodnicima

Azerbejdžanska vlada dala dva miliona za gradnju vrtića koji nema adekvatnu trpezariju, pa djeca jedu u hodnicima
431 pregleda 7 komentar(a)
vrtić, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
vrtić, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.11.2014. 18:36h

Jedna od najmodernijih predškolski ustanova “Dušo Basekić”, vrtić i jaslice “Pčelica” u Bijelom Polju nema adekvatnu trpezariju, već se doručak i ručak obavlja u prostranim holovima na oba sprata, što po ocjeni mnogih roditelja predstavlja opasan izvor zaraze.

Jedan od roditelja kazao je da osim jela u tim prostranim holovima organizuju razne predstave i prigodne programe za roditelje i posjetioce, a da roditelji i drugi posljetioci mogu nesmetano da se kreću tim holom, što povećava rizik od unosa zraznih prljavština, bakterija i virusa. Vrtić je izgrađen prošle godine, donacijom vlade Azerbejdžana vrijedne dva 2 miliona eura.

Direktorica vrtića Ida Ćetković kazala je juče “Vijestima” da je tokom izgradnje objekta projektant nju kontaktirao, a da je i pisanim putem izrazila potrebe vrtića, između ostalog i za trpezarijom.

“To je tako osmišljeno i sada jedino što možemo jeste da vodimo računa o higijeni, što je u ovoj ustanovi na visokom nivou. Prostor u kojem djeca obavljaju doručak i ručak, fizički je odvojen pregradama, i tu roditelji ili posjetioci nemaju pristup. Prijem djece je do 8 časova, a ukoliko dijete zakasni, njega ne uvodi roditelj u hol, već ga na ulazu preuzima medicinska sestra“, objasnila je Ćetković.

Ona je dodala da se po završenom prijemu djece, prije i poslije obroka čiste podovi i stolovi, koji se dodatno dezinfikuju. Veliki problem ove ustanove je i dalje veliki pritisak roditelja koji žele da, i pored popunjenosti kapaciteta, upišu svoje dijete u ovu ustanovu.

Bonus video: