Kompleks u Donjoj Gorici privremen, a zidan blokovima

Na fotografijama “Vijesti” iz avgusta vidi se da su u toku radovi, a da se kompleks zida od opeke i maltera
194 pregleda 3 komentar(a)
sportska hala, Donja Gorica, Foto: Luka Zeković
sportska hala, Donja Gorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.11.2014. 18:24h

Sportska hala OFK "Mladost-Lješkopolje" u Donjoj Gorici i prateći sadržaji su privremeni, iako su sagrađeni od blokova i maltera, odnosno tvrdog materijala, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Naveli su da se radi o "privremenom objektu tipa - sportska balon hala... sa pratećim objektima... površine 1.400 kvadratnih metara.

Reporteri "Vijesti" uvjerili su se prošle sedmice da nije riječ o standardnim balon-terenima u Glavnom gradu.

Na fotografijama “Vijesti” iz avgusta, vidi se da se kompleks, započet tokom ljeta, zida od opeke i maltera.

Iz Uprave, međutim, nijesu pojasnili kako zidani objekat može biti privremeni, dok pouzdani izvor "Vijesti" iz pomenute institucije tvrdi da status ne određuje materijal, od kojeg je izgrađen, već služba koja je izdala dozvolu.

Rješenje za izgradnju balon hale klubu "Mladost-Lješkopolje", dao je Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, na čijem čelu je tada bio Miomir M. Mugoša, ujedno i predsjednik MZ "Donja Gorica".

Uprava za inspekcijske poslove saopštila je i da je inspekcijski nadzor nad izgradnjom privremenih objekata u nadležnosti Komunalne policije, dok upravni nadzor nad sprovođenjem odluke sprovodi "organ uprave nadležan za komunalne poslove", odnosno Sekretarijat.

Odbornici opozicije u Skupštini Glavnog grada sumnjaju da je riječ o Mugošinom "privatnom biznisu", koji je zloupotrijebio položaj sekretara i predsjednika MZ.

Odbornik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Čađenović kazao je da se njegova partija preko odborničkih pitanja interesovala za kompleks u Donjoj Gorici.

Tvrdi da klub odbornika SNP-a smatra da nije riječ o privremenim objektima, iako je inspektor zaštite prostora Jovan Martinović na odborničko pitanje odgovorio da OFK "Mladost-Lješkopolje" posjeduje dokumentaciju za izgradnju i da rade po zakonu.

"Vidljivo je da se radi o tvrdoj gradnji, koja će duže vrijeme da ostane. Veoma je važno da se javnost upozna pod kojim uslovima građani mogu da koriste objekat i ko plaća takse. Da budu transparentni ugovori kojima su poslovni prostori dati u zakup, gdje ide novac od zakupa i od kojih donacija je izgrađen", ocijenio je Čađenović.

Odbornica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak kazala je "Vijestima" da njena partija u suštini podržava izgradnju takvih sadržaja, ali ne na ovakav način.

"Ni najjači crnogorski fudbalski klubovi nemaju novac za izgradnju takvog objekta, sa poslovnim prostorima, a koji je još privremen . Očigledno je da inspekcije ne rade posao, već zatvaraju oči kada je to potrebno", istakla je Bošnjak. Mugoša je ocijenio navode kao "nastavak neistina i podmetanja" i da su po nalogu SNP-a poslove u Donjoj Gorici pročešljale sve inspekcije i nijesu utvrdili ništa.

"To nikakve veze nema sa ličnim biznisom, već je 20. maja reaktiviran fudbalski klub “Mladost-Lješkopolje', koji je vlasnik balona i poslovnih prostora. Nijedna firma se nije javila na tenderu za izgradnju, pa se sportska hala radila od donacija preduzeća sa teritorije Donje Gorice i Lješkopolja. Sve se to kroz papire lako može provjeriti", kazao je Mugoša. On je, međutim, na pitanje novinara kako se zidani objekat karakteriše kao privremeni, odgovorio da Inspekcije rada, zaštite prostora i Komunalna nijesu pronašle ništa sporno tokom izgradnje hale.

Brat od tetke vlasnik "Montenegra"

Od tvrdog materijala izgrađen je i dio koji spaja sportsku halu OFK "Mladost-Lješkopolje" i kafe bar "Montenegro".

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili su, međutim, da se radi o privremenom montažnom objektu kladionice "Lob", koji su od Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj dobili dozvolu na godinu dana.

"Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj izdao je rješenje... kojim se "Lob Commpany " odobrava lokacija za postavljanje montažnog objekta privremenog karaktera - zatvorene bašte na parceli u sastavu ugostiteljskog objekta "Montenegro"... Nakon isteka rješenja, "Lob Commpany" dužna je privremeni objekat ukloniti ili 10 dana prije isteka važnosti rješenja zatražiti novo odobrenje", navodi se u saopštenju

Mugoša je "Vijestima" kazao da je vlasnik “Montenegra” njegov brat od tetke Saša Škara, ali da su inspekcije utvrdile da je rađeno sve po zakonu.

Bonus video: