Mihailović: Ponosam sam na moju platu

"Predajem na više nivoa i fakulteta UCG", kaže dr Božo Mihailović, profesor s najvećom zaradom na Ekonomskom fakultetu u Podgorici
850 pregleda 18 komentar(a)
Božo Mihailović
Božo Mihailović
Ažurirano: 24.11.2014. 08:56h

"Veoma sam ponosan na to što sam primio, jer sam ovoj državi platio poreze i doprinose. Mislim da sam to dobio za svoj rad 12 do 14 časova dnevno. Sve sam primio u skladu sa propisima Univerziteta i države Crne Gore. Predajem na više univerziteta Crne Gore i na više nivoa od osnovnih do doktorskih studija", rekao je za Blic Crna Gora prof. dr Božo Mihailović, jedan od deset pofesora sa najvećom zaradom na Ekonomskom fakultetu.

Taj list podsjeća da se iz dokumentacije u koju jeredakcija imala uvid vidi da su za 46 mjeseci (od 1. januara 2011. do 1. oktobra 2013) na Ekonomskom fakultetu potrošili oko šest miliona eura za plate i honorare, pri čemu je deset najplaćenijih profesora dobilo oko 1,4 miliona eura. Kada se na to dodaju doprinosi i porezi, ispada da su profesori Ana Lalević Filipović, Anđelko Lojpur, Milorad Jovović, Božo Mihailović, Milana Lakićević, Svetlana Rakočević, Vesna Karadžić, bivši dekan Milivoje Radović, Mijat Jovović i Nevena Glišević koštali ekonomiju oko oko dva miliona eura.

Njihove neto plate bile su od 2.500 do 4.000 eura. Mihailoviću je prosječna plata za posljednjih 46 mjeseci bila oko 3.100 eura. Ukupne isplate po raznim osnovama (plate, honorari...) kada se dodaju porezi i doprinosi iznose oko 10 miliona eura skoro koliko i budžet Univerziteta Crne Gore.

Pored nezadovoljstva koje su članovi Senata na sjednici posvećenoj Ekonomskom fakultetu izrazili uporedivši svoje plate sa platama sa Ekonomskog, bura na sjednici koja je bila zatvorena za javnost digla se i zbog toga što vodeći profesori ekonomije nemaju radove na takozvanoj SSCI listi (međunarodna baza naučnih radova).

"Najgrlatiji predstavnici ove grupe profesora nemaju radove u naučnim časopisima. Bilo bi dobro da kažu nešto o kvalitetu svog rada, posebno doktorskih disertacija i o tome kako su one ocijenjene na senatu", čulo se na sjednici.

Profesor dr Vlado Pešić, član Senata, kazao je da je uznemiren zbog činjenice da njegove kolege bez radova u referentnim časopisima imaju platu i do četiri hiljade eura, a da on zarađuje svega 900 eura.

UO UCG na zahtjev rektorke Radmile Vojvodić smijenio je dekana Ekonomskog Milivoja Radovića, a svi njegovi saradnici su podnijeli ostavke. Uslijedili su javni časovi sa kojih su studenti i profesori tražili ostavku uprave Univerziteta Crne Gore i poništenje odluke o Radovićevoj smjeni.

Honorari profesora veći od plata

Prof. dr Božo Mihailović je kazao da „gospoda koja plasiraju informacije o zaradama na Ekonomskom treba da objave svoja primanja i koliko je Ekonomski fakultet uplatio Univerzitetu u posljednih 46 mjeseci i gdje su ta sredstva utrošena.

"Neka objave koliko je Univerzitet dobio od ekonomije i gdje je potrošen taj novac Na svjetskim univerzitetima profesori koji predaju na biznis školama imaju tri do četiri puta veće plate od kolega koji predaju, na primjer, istoriju, geografiju, antroplogiju kazao je Mihailović Prosječna plata u Crnoj Gori iznosi 478 eura. Startna plata docenta manja je od crnogorskog prosjeka i iznosi svega 457 eura, vanredni profesor ima start od 507 eura, a redovni od svega 572 eura, a uz dodatak na minuli rad nije mnogo veća. Prosta računica govori da su honorari vodećih profesora na Ekonomskom bili nekoliko puta veći od plata".

Bonus video: