Stijepović "moli", Miranović aminuje

Stijepović je u prilogu dopisa, dostavljenom bivšem rektoru Predragu Miranoviću 18. jula, naveo imena studenata koje treba primiti na te fakultete
98 pregleda 24 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.11.2014. 12:52h

Bivši ministar prosvjete Slavoljub Stijepović zatražio je u julu od menadžmenta Univerziteta Crne Gore (UCG) da na 11 fakulteta upiše 33 studenta koji su na rang-listama bili “ispod crte”.

Stijepović je u prilogu dopisa, dostavljenom bivšem rektoru Predragu Miranoviću 18. jula, naveo imena studenata koje treba primiti na te fakultete.

Menadžment UCG nedavno je razriješio dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta Milivoja Radovića, između ostalog i zbog toga što je navodno mimo znanja rukovodstva krovne ustanove primio više studenata nego što je bilo oglašeno junskim konkursom.

Radović je nakon toga saopštio da je upisao šest studenata shodno dopisu Stijepovića i Miranovića, ali i ostale koji su se našli ispod crte, ističući da je želio da svi neupisani imaju jednak tretman “jer ne mora neko lično da poznaje dekana Ekonomskog da bi se upisao na fakultet”.

Tako je bivši ministar i aktuelni gradonačelnik tražio upis tri studenta na Fakultetu političkih nauka, osam na Pravnom, šest na Ekonomskom, tri na ustanovi za turizam u Kotoru i fizioterapiji, dva na arhitekturi i Filozofskom, po jedan na Građevinskom, Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom i dva na Metalurško-tehnološkom.

“Ljubazno Vas molimo da razmotrite mogućnost upisa kandidata, čija imena dostavljamo u prilogu, na organizacione jedinice Univerziteta. Imajući u vidu izuzetnu zainteresovanost kandidata i njihovu želju za sticanjem znanja na navedenim studijskim programima i spremnost da se u potpunosti posvete studijama i izabranoj naučnoj oblasti i u budućnosti, smatramo da bi ovim mladim ljudima trebalo izaći u susret i dati im priliku da svoje ambicije ostvare”, stoji u dopisu Ministarstva prosvjete, koji potpisuje pomoćnik ministra Mubera Kurpejović, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Iz službe za odnose sa javnošću Glavnog grada nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim dopisom.

Nije htio da diskriminiše, primio sve: Radović na javnom času

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Miranović je istog dana napravio pojedinačne dopise svim fakultetima u kojima se Stijepovićevo “ljubazno Vas molimo da razmotrite” pretvorilo u “ministar je dao saglasnost...”.

Dekani 11 fakulteta su tako dobili dopis rektora UCG na osnovu kojega se moglo zaključiti da su se neupisani brucoši javili Ministarstvu, te da je Stijepović odobrio njihov upis. U dopisima dekanima Miranović još navodi i imena studenata koje treba primiti na te fakultete.

Bivši rektor danima ne odgovara na pozive i SMS poruke “Vijesti”, pa nema odgovora na pitanje da li je konsultovao Upravni odbor UCG prije nego što je dekanima poslao dopis u kojem tvrdi da je “ministar dao saglasnost” za upis prekobrojnih, iako je dopis iz Ministarstva koncipiran kao zamolnica.

Shodno pravilima i Statutu UCG, samo Upravni odbor te ustanove ima pravo da odobri upis više studenata nego što je predviđeno konkursom, pa ni ministar ni rektor nemaju pravo da zahtijevaju od uprava fakulteta da prime više studenata, nego što je planirano.

Rektorka Radmila Vojvodić ranije je odgovorila bivšem dekanu Ekonomskog fakulteta Radoviću da mu je na vrijeme ukazano da ne postoji pravo nijednog organa ni države ni Univerziteta da diskreciono vrši upis. Nakon smjene Radovića, uprava EF je podnijela ostavku, a na tom fakultetu ostala je samo Maja Baćović, koja slovi za blisku sa Veselinom Vukotićem, rektorom Univerziteta Donja Gorica, čiji je jedan od osnivača i vlasnika premijer Milo Đukanović. Studenti i profesori Ekonomskog fakulteta danima protestuju zbog odluke o smjeni dekana.

Peković podržao studente i profesore Ekonomskog: Samo naprijed do pobjede

Proslavljeni crnogorski košarkaš Nikola Peković javno je uputio podršku Ekonomskom fakultetu i iskazao poštovanje prema kolektivu i studentima zbog napora koje ulažu u odbrani akademskih sloboda i dostojanstva.

"Obraćavam vam se kao sportista koji je cio život posvetio fer pleju, kao neko ko potiče iz tradicionalne porodice koja je uvijek poštovala prave moralne vrijednosti i kao nekadašnji student ove institucije. Dragi studenti, želim da znate da sam svim srcem uz vas! Samo naprijed do pobjede”, poručio je proslavljeni Pekmen.

Podsjetio je da je „još studijske 2009. godine upisao studijski program menadžment na EF u Podgorici, ali zbog profesionalnih obaveza u tadašnjem klubu Panatinaikosu i odlaska u najjaču profesionalnu košarkašku ligu na svijetu (NBA), bio primoran da odloži svoje studentske obaveze.

“Iskreno se nadam da ću i ja jednog dana s ponosom zavrijediti diplomu Ekonomskog fakulteta u Podgorici”, zaključio je Peković.

Studenti i profesori Ekonomskog fakulteta protestuju zbog smjene dekana i traže ostavke rukovodstva Univerziteta Crne Gore.

Bjelica upisao 36 brucoša “ispod crte”

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore odobrio je upis 36 studenata koji su bili ispod crte na šest fakulteta, objavljeno je u septembarskom izdanju univerzitetskog Biltena.

Odobren je upis na Biotehničkom, Građevinskom, Farmaceutskom, Metalurško-tehnološkom i Fakultetu likovnih umjetnosti, kao i Muzičkoj akademiji.

Iako se dopisom Ministarstva traži upis po jednog kandidata na metalurgiji, UO je odobrio upis po četiri brucoša na ove fakultete.

Na čelu UO je Duško Bjelica.

Bonus video: