Pošta Crne Gore je agent CKB-a

Građanima se jedino isplati da na šalterima Pošte plaćaju karticama jedne banke jer u suprotnom plaćaju i dodatnu proviziju u iznosu i do pet eura
6686 pregleda 2 komentar(a)
Pošta nije uvela mogućnost plaćanja za korisike svih kartica pod jednakim uslovima, Foto: Boris Pejović
Pošta nije uvela mogućnost plaćanja za korisike svih kartica pod jednakim uslovima, Foto: Boris Pejović

Građanima koji u poslovnicama Pošte Crne Gore žele da bankovnim karticama, na primjer, plate račune ili neku njihovu uslugu jedino se isplati da imaju karticu isključivo jedne banke - Crnogorske komercijalne banke (CKB). U suprotnom plaćaju i dodatnu proviziju u iznosu i do pet eura.

Ovo nije standardna praksa jer se obično vlasnicima bankovnih kartica širom Crne Gore sa računa skida iznos jednak onom koliko iznosi njihov račun, odnosno koliko bi platili da plaćaju gotovinom.

Iz Pošte su se prije nekoliko godina pohvalili kako je u njihovim poslovnicama moguće plaćanje Maestro i Master, da će ponuditi i plaćanje Visa i American Express platnim karticama.

“Uvođenjem mogućnosti plaćanja usluga platnim karticama, Pošta nastoji da svojim korisnicima obezbijedi jednostavniju i bržu uslugu, doprinese uštedi vremena i odgovori savremenim potrebama korisnika”, saopštili su tada iz Pošte.

Međutim, bez dodatne provizije na njihovim šalterima usluge je moguće platiti samo platnim karticama CKB-a, jer Pošta ima samo terminal te banke.

“U svim automatizovanim poslovnicama Pošte CG omogućeno je bezgotovinsko plaćanje poštanskih usluga svim vrstama platnih kartica svih banaka. Pošta na šalterima pruža mogućnost plaćanja platnim karticama preko CKB terminala i ove transakcije se tretiraju kao isplata gotovine. Isplata gotovine platnim karticama preko POS terminala se tarifira u skladu sa tarifama banke izdavaoca kartice”, kazala je “Vijestima” Vesna Goljević-Novović iz njihove službe za odnose sa javnošću, objašnjavajući da stoga i visinu provizije, za transakcije platnim karticama, određuju - banke.

Na pitanje zašto ne uvedu mogućnost plaćanja za korisnike svih kartica pod jednakim uslovima, bez obzira na banku, Goljević-Novović je rekla da Pošta Crne Gore poslove platnog prometa obavlja u svojstvu agenta CKB banke.

“Nije uvela mogućnost plaćanja za korisike svih kartica pod jednakim uslovima zato što su uređaji za procesuiranje kartica definisani kao cash advanced, što podrazumijeva istu situaciju kao i za podizanje gotovine sa bankomata. Ovo znači da su korisnici kartica, u ovom slučaju CKB banke, prilikom njihovog korišćenja u poštama, u povoljnijoj situaciji od korisnika drugih banaka jer su uređaji u vlasništvu CKB banke”, pojasnila je ona.

Pošta Crne Gore, osim šalterskih, nudi i niz usluga putem zvaničnog veb sajta.

Na pitanje da li korisnici online usluga Pošte prilikom plaćanja karticama na internetu plaćaju dodatne provizije, Goljević-Novović je kazala da “iznosi provizija zavise od tipa kartice”.

Bonus video: