Podgorica: Đaci osmog razreda reketiraju mlađe učenike

Direktor Svetozar Mijušković ocijenio je da su to "sitnice" i dječja posla, i da nije toliko ozbiljno koliko roditelji misle
530 pregleda 43 komentar(a)
OŠ Maksim Gorki, Foto: Luka Zeković
OŠ Maksim Gorki, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2014. 07:16h

Roditelji učenika Osnovne škole "Maksim Gorki" tvrde da njihovu djecu reketiraju i zlostavljaju đaci jednog odjeljenja osmog razreda, uzimajući im novac za užinu.

Razredni starješina odjeljenja šestog razreda je, kako tvrde, na roditeljskom sastanku, održanom u petak, obavijestila roditelje da učenici osmog razreda maltretiraju njene đake.

Ona je na roditeljskom kazala da joj je to potvrdio njen razred i sedam učenika koji su ih reketirali, zbog čega je slučaj zapisala u dnevniku i o tome obavijestila upravu škole.

Direktor Svetozar Mijušković ocijenio je da su to "sitnice" i dječja posla, i da nije toliko ozbiljno koliko roditelji misle.

On je "Vijestima" kazao da se njemu niko nije pisanim putem žalio povodom ovoga problema, ali da je čuo da su stariji učenici "tražili pare" mlađim đacima, što, smatra, nije reketiranje, niti zlostavljanje.

Jedna od majki, čije je ime poznato redakciji, kazala je da je njeno dijete izmišljalo bolesti i tražilo izgovore kako ne bi išlo u školu, a ponekad i bježalo sa časova.

Tvrdi da ne želi da joj se ima pominje, jer strahuje da će nasilnici povrijediti njeno dijete, ako pročitaju da je ona pričala sa novinarima

Ona je kazala da su se više puta žalili upravi škole na ponašanje druge djece, ali da nikada nijesu reagovali.

"Uprava škole je uspavana, jer kada dođemo da se požalimo na probleme, a bilo ih je mnogo, pošalju nas kod psihologa da nam utvrdi dijagnozu ili nas potapšu po ramenima. Mog sina, koji je jako miran i nježan, jednom su izuli kako bi vidjeli da li je pare sakrio u cipelama", kazala je.

Da su učenici šestog razreda reketirani već duže vrijeme, nezvanično je "Vijestima" potvrđeno i iz škole.

Više nezvaničnih, ali pouzdanih izvora, koji su dobro upućeni u dešavanja u školi, tvrde da je pomenuta nastavnica obavijestila zamjenicu direktora čim je saznala za nasilje, dok je juče ujutro obavijestila i direktora.

Isti izvori tvrde da su iz straha djeca nasilnicima davala od 20 centi do jednog eura, jer bi u suprotnom, tvrde, dobili batine.

Još nema kazne za tuču na Žabljaku

Nastavničko vijeće OŠ "Maksim Gorki" nije kaznilo polumaturante, iako je prije skoro mjesec dana Mijušković najavio vaspitne mjere za učenike koji su na ekskurziji pravili nerede.

On je "Vijestima" juče rekao da razredno vijeće još nije napisalo izvještaj sa ekskurzije, prema kojem će učenici biti kažnjeni. "Čekamo i da vidimo da li će biti krivično gonjeni, zbog čega će biti i veće kazne", kazao je Mijušković.

Polumaturanti OŠ “Maksim Gorki” potukli su se polovinom oktobra u žabljačkom hotelu “Enigma”, a u tuči je dijete iz Radanovića zadobilo teške povrede vilice. Trojica đaka OŠ „Makskim Gorki” odvedena su kući, nakon što su saslušani u stanici policije na Žabljaku.

Bonus video: