Sjećanje na partizanske heroje

54 pregleda 1 komentar(a)
Tivat SUBNOR, Foto: Siniša Luković
Tivat SUBNOR, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.11.2014. 16:19h

Svečanom akademijom u zgradi Opštine, danas je u Tivtu obilježena 70-ta godišnjica oslobobođenja tog grada u Drugom svjetskom ratu, kao i 70-ta godišnjica formiranja Pve bokeljske narodnooslobodilačke udarne brigade.

3Akademiju je organizovalo je Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Tivta, a pored predstavnika lokalne uprave, prisustvovali su joj preživjeli učesnici NOB-a iz Tivta, članovi porodica žrtava rata, predstavnici UBNOR-a iz drugih gradova Crne Gore, kao i predstavnici Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, te predstavnici Vojske Crne Gore.

Prisutnima među kojima je bio i nekadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i načelnik Generalšaba JNA, admiral flote Branko Mamula, obratio se predsjednik Skupštine Opštine Tivat Krsto Bošković koji je naglasio antifašističko i slobodarsko opredjeljene Tivćana što je dovelo do pobjede nad fašizmom i slobode, koju danas podrazumijevamo.

Na skupu su govorili i predsjednik UBNOR-a Tivta Dragiša Ćosović kao i Boris Lanceroti, predsjednik Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat koji je podsjetio na činjenicu da se kompletna tivatska Gradska muzika početkom novembra 1944, iskrala iz okupiranog grada i organizovano priključila partizanima. U spomen na taj događaj, SUBNOR Crne Gore dodijelio je GPD Tivat spomen-medalju koju je Lancerotiju predao potpredsjednik te organizacije dr Ljubo Sekulić.

Bonus video: