Brajović: Smrt bebe pokazala propust zdravstvenog sistema

„Epidemološka, i druge istrage su u toku i čekamo zvanične podatke šta je bio uzrok i kako se sve desilo, koji su u faktori koji su izazvali tragični događaj i oboljenja. Bilo bi nezahvalno sada ocjene davati dok ne dođu zvaniče informacije“
199 pregleda 6 komentar(a)
Mina Brajović, Foto: Luka Zeković
Mina Brajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.11.2014. 19:43h

Smrt bebe iz Bijelog Polja tragičan je događaj koji je pokazao propust u zdravstvenom sistemu, ocijenila je šefica Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru, Mina Brajović.

Beba iz Bijelog Polja preminula je u Kliničkom centru Crne Gore, koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije koju je, kako se sumnja, dobila u bolnici u tom gradu. Zdravstveno stanje četvoro novorođenčadi, koja se zbog infekcije dobijene u bjelopoljskoj bolnici liječe u toj ustanovi je nepromijenjeno.

„Epidemološka, i druge istrage su u toku i čekamo zvanične podatke šta je bio uzrok i kako se sve desilo, koji su u faktori koji su izazvali tragični događaj i oboljenja. Bilo bi nezahvalno sada ocjene davati dok ne dođu zvaniče informacije“, rekla je Brajović novinarima na edukativnom seminaru o upotebi antibiotika.

Prema njenim riječima, ovaj događaj ukazuje na propust.

„S druge strane je činjenica da naši raspoloživi podaci pokazuju da se na godišnjem bilježi milion slučajeva neonatalne sepse i u principu 42 odsto takvih slučajeva se dešava u prvih sedam dana od rođenja“, kazala je Brajović.

Ona je ukazala da postoji niz preventivnih mjera koje mogu biti efikasne i koje sprečavaju prevenciju i doprinose kontrolu infekcija.

„Razumljive su sve reakcije. Greške se dešavaju ali one koje se mogu spriječiti teško je razumjeti i prihvatiti. Nadam se da će ovo biti lekcija svima“, zaključila je Brajović.

Generalna direktorica Generalnog direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta u Ministarstvu zdravlja, Sanja Simović, kazala je da svi u sistemu rade da se spriječe zarazne bolesne, kao i interhospitalne infekcije.

Prema njenim riječima, pravilna upotreba antibioitika dio je borbe protiv rezistencije, i pravilno praćenje parametara koji ukazuju na postojanje tih sojeva.

„Očigledno da nije bilo kozistentnosti u postupanju osoblja u toj Bolnici. Nadam se da će ovo biti teška pouka za sve, cio sistem, pacijente, zdravstvene radnike“, poručila je Simović.

Kako je kazala, rad sa zaposlenima je dugotrajan posao i mora se raditi na edukaciji osoblja.

„Prevenstveno, od onih što održavaju higijenu tih prostora jer prema nekim nalazima ona nije bila zavidnom nivou, pa čak ni higijena ruku“, kazala je Simović.

Ona smatra da u zdravstvenoj zaštiti treba imati strpljenja kada se radi o pomacima jer je to, kako je rekla, nešto što se stalno unaprjeđuje.

Bonus video: