Za Titovu bistu kupaca nema

Nuđen i notarski zapis iz 1528. godine, sklopljen u Kotoru
193 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2014. 16:57h

Titova bista, koja je nuđena po početnoj cijeni od 550 eura, privukla je veliku pažnju posjetilaca sajma antikviteta i kolekcionarstva „II Antico Bazar“.

Kolekcionar Čedomir Marković iz Podgorice, koji se kolekcionarstvom bavi preko 40 godina, kazao je da je bistu, izrađenu od gipsa, nabavio iz Kumrovca, ali da je njen autor nepoznat.

"Vjerovatno je radio neki poznati umjetnik, jer se vidi da je to ozbiljno rađeno. Da je bista od bronze, bila bi mnogo skuplja ili bi već bila pretopljena. Ipak, nema velikog interesovanja za kupovinu”, kazao je Marković.

On je istakao da je u početku samo skupljao stvari, ali da je kasnije, “kada je prevazišao svoje finansijske mogućnosti”, shvatio da nešto mora i da proda.

"Sad prodajem, mijenjam... Na sajmu sam izložio i stare lampe, slike, novac... Građani ponešto i kupe, ali se, uglavnom, družimo i razmjenjujemo iskustva. Poslije biste, najskuplja je posuda od porcelana - 400 eura, a od jeftinijih stvari ima upaljača, slika i minijatura do pet eura”, kazao je Marković.

Pojestioci sajma, koji se bio u “Bazaru” u Bloku pet, su imali priliku da razgledaju, ali i nabave razne eksponate i predmete iz tradicionalnih oblasti kolekcionarstva - filatelije (poštanske marke i poštanska istorija...), faleristike (ordenje, značke i vojne oznake...), numizmatike (metalni i papirni novac van opticaja, kao i stari vrijednosni papiri...), starog oružja (bodeži, bajoneti, sablje, kubure, kremenjače...).

Antikvar iz Podgorice Srđan Smatlik, koji se bavi antikvarstvom tridesetak godina, izložio je i eksponate muzejske vrijednosti, kao što je notarski zapis iz 1528. godine, sklopljen u Kotoru.

“Ima i lijepih austrijskih satova, crnogorskih grbova, barjaktarskih, kapetanskih, pištolj “gaser ”, koji je vrlo očuvan i neprocjenljive je vrijednosti. Imam ruskih ikona, vrijedan i očuvan stari telefon...”, kazao je Smatlik.

Na sajmu “II Antico Bazar ”, kolekcionari su izložili i stare satove, nakit, knjige, antikvarni i stilski namještaj, umjetničke slike i grafike, antikvarno posuđe i predmete od srebra, keramike, porcelana i kristala i još mnogo drugih starinskih i unikatnih predmeta.

Knjiga posvećena Musoliniju

Smatlik je istakao da je eksponate skupljao najviše iz Boke Kotorske, koja je poznata po primorcima koji su sa putovanja iz dalekih zemalja donosili predmete, koje sada njihove potomci najčešće prodaju.

“Sve što sam izložio prodajem. Najskuplji je notarski zapis koji sam na aukciji kupio za 1.560 eura, ali ovdje se ta cijena ne može postići, pa je do 1.000 eura. Knjiga na italijanskom iz 1941. godine, posvećena Benitu Musoliniju košta 200 do 300 eura. Tu su i moje slike, na kojima su važne ličnosti Podgorice. To su ljudi koji su neprimijetni, žive svojim životom, ali su poznati među narodom”, kazao je Smatlik.

On je kazao da je prodaja slaba, te da sugrađani, uglavnom, razgledaju eksponate i raspituju se o njihovoj vrijednosti.

Galerija

Bonus video: