"OBJAVILI NETAČNU INFORMACIJU"

Uprava za javne nabavke: Zašto Fond zdravstva u "minut do dvanest" raskida ugovor sa Vuk Petrolom?

"Fond zdravstva želi da utiče na izbor ponuđača", saopštio je direktor Uprave, Mersad Mujević
59 pregleda 2 komentar(a)
Mersad Mujević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mersad Mujević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.11.2014. 14:42h

Predstavnici Uprave za javne nabavke negirali su informaciju Fonda za zdravstveno osiguranje da taj organ nije dao saglasnost za nabavku nedostajućih količina goriva za grijanje.

Fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da je, bez svoje krivice, doveden u situaciju u kojoj, na zakoniti način, u ovom trenutku ne može nabaviti potrebno lož ulje.

"Ovo je još jedan nevjerovatan pritisak Fonda za zdrastveno osiguranje na zakonitost sprovođenja postupaka javnih nabavki. Fond zdravstva želi da utiče na izbor ponuđača", saopštio je direktor Uprave, Mersad Mujević.

Kako je naveo, pitanje je zašto Fond "minut do dvanest" raskida Ugovor sa "Vuk Petrolom". "Deset ili 11 mjeseci im valjaju, a onda zadnji mjesec se nešto desilo, no o tome će se izjasniti neki drugi državni organi".

"Netačna je informacija Fonda da Uprava za javne nabavke nije dala saglasnost za nabavku nedostajućih količina goriva za grijanje, poželjno bi bilo da se Fond izvini i Upravi i javnosti", kazao je Mujević.

To, kako je rekao, nije prvi put da Fond zbunjuje javnost nepotrebnim istrčavanjima, ne dajuću priliku dijalogu institucija, „već prebacivanjem odgovornosti na nekog drugog".

"Ovo je naročito sintomatično u svijetlu očekivane kontrole Ugovora od Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki", kaže se u saopštenju.

Kako navodi Mujević, hitnost ne smije biti prepreka za nezakonitost sprovođenja postupka.

Iz Uprave su napomenuli Fondu da svoju aktivnost usmjeri na izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, koji je u skupštinskoj proceduri.

"I da na taj način iskaže interesovanje i svoj odnos prema odeđenim normama Zakona i da se pozabavi materijalnim propisima koji regulišu oblast zdrastvene politike. Daj bože da su javne nabavke jedini problem Fonda za zdrastveno osiguranje", zaključio je Mujević.