Prečica od Gusinja do Podgorice neće skoro zaživjeti

"Gusinje je od Podgorice vazdušnom linijom udaljeno 33 kilometra. Novim putem to će biti 57 kilometara, a sada nam je Podgorica preko Berana i Ribarevina daleka 210 kilometara"
342 pregleda 21 komentar(a)
Gusinje-Podgorica, dio puta preko Albanije, Foto: Blažo Milić
Gusinje-Podgorica, dio puta preko Albanije, Foto: Blažo Milić
Ažurirano: 13.11.2014. 07:10h

Put Gusinje - Podgorica mještani varošice ispod Prokletija željno iščekuju gotovo sedam decenija, otkako je 1948. zatvorena gusinjska džada do Skadra.

Izgradnjom novog puta, koji većim dijelom ide kroz Albaniju, rastojanje između Gusinja i Podgorice skratilo bi se četiri puta. Za izgradnju polovine ukupne dužine puta, međutim, još nijesu raspisani ni tenderi.

Jedan od prvih zagovornika gradnje, ljekar i političar Rusmin Laličić smatra da gradnja ide sporo, ali da je ipak dobro kada se radi.

“Gusinje je od Podgorice vazdušnom linijom udaljeno 33 kilometra. Novim putem to će biti 57 kilometara, a sada nam je Podgorica preko Berana i Ribarevina daleka 210 kilometara. To najviše govori o značaju tog puta. Put su naši preci koristili vjekovima, sve do 1948. Govorio mi je djed da je tim putem vodio stoku na pazar i da se bez muke stizalo pješice do Podgorice. Danas ako hoćete da pođete do Podgorice i da se vratite, izgubićete u vožnji cijeli dan”, kazao je Laličić, koji je predsjednik Partije za Gusinje.

On tvrdi da bi od puta koristi imalo cijelo gornje Polimlje, uzvodno od Berana:

“Podgorica bi dobila bogatiju i zdraviju pijacu, a Gusinje i dio sjevera priliku da lako plasira svoje proizvode. Vjerujem da bi se značajan dio od tri hiljada Gusinjana koji žive u Podgorici makar vikendom vratio svojim zapuštenim, ali plodnim imanjima. Mogli bi ljudi odavde da idu na posao i u škole u Podgoricu i da se uveče vrate kući”.

Da “primicanje” Gusinja Podgorici ide sporo saglasan je i Ragip Deljanin, odbornik Liberalne partije:

“Priča o tom putu traje skoro 70 godina. Nešto se radi evo dvije-tri godine ali još se na zna kada će sve biti završeno”.

“Podgorica bi dobila bogatiju i zdraviju pijacu, a Gusinje i dio sjevera priliku da lako plasira svoje proizvode. Vjerujem da bi se značajan dio od tri hiljada Gusinjana koji žive u Podgorici makar vikendom vratio svojim zapuštenim, ali plodnim imanjima"

Predsjednica najmlađe opštine u Crnoj Gori Anela Čekić ocijenila je da je svaki dan čekanja dug:

“Od puta očekujemo mnogo, da Podgorici ponudimo hranu i da nam putem stignu turisti. Iako se tim poslom ne bavi opština nego Direkcija za saobraćaj i Ministrstvo saobraćaja, vjerujem da će sve biti završeno uskoro”.

Tenderi nijesu još raspisani

Iz Ministarstva saobraćaja saopštili su da je “crnogorska strana ispunila svoje obaveze”. Ipak, ostalo je da se “proširi i ispravi” još 23 kilometra postojećeg puta Stari aerodrom-Zatrijebač.

“Završena je rekonstrukcija puta Gusinje-Grnčar, dužine 5,5 kilometara i vrijednosti dva miliona eura. Izgrađen je i nedostajući dio puta od Cijevene Zatrijebačke do granice sa Albanijom. Planom za ovu godinu predviđeno je raspisivanje tendera za izradu projekta rekonstrukcije puta Podgorica-Dinoša-Zatrijebač”, odgovoreno je “Vijestima”.

Ukupna dužina puta je 60,6 kilometara, od čega 43 kilometra idu kroz Albaniju. Iz Ministarstva su saopštili da je završena dionica Vrmoša-Dogane, dužine 3,5 kilometra, da se do kraja godine planira završetak dionice Grabon-Tamara od 7,6 kilometara. Dionice Tamara-Vrmoša od 29 kilometara i Zatrijebačke Cijevne-

Grabon od tri tek čekaju tenderske procedure i gradnju, tako da Polimci neće skoro na jug preko Albanije. Moraće da se gradi i novi granični prelaz u blizini Cijevne Zatrijebačke.

Bonus video: