Đukanović čestitao Dan Prijestonice

On je naglasio da Cetinje, grad heroj, ove godine slavi jubilej 70 godina oslobođenja i ocijenio da je to u dugoj, slavnoj i slobodarskoj istoriji Cetinja i Crne Gore, jedan od najznačajnijih datuma
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2014. 11:24h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović čestitao je Dan Prijestonice, gradonačelniku Aleksandru Bogdanoviću, predsjedniku Skupštine Jovanu Martinoviću, odbornicima i građanima Cetinja. On je naglasio da Cetinje, grad heroj, ove godine slavi jubilej 70 godina oslobođenja i ocijenio da je to u dugoj, slavnoj i slobodarskoj istoriji Cetinja i Crne Gore, jedan od najznačajnijih datuma.

"U toj antifašističkoj borbi, slava, junaštvo i državno ime Crne Gore, trajno su uzdignuti do visina evropske civilizacije, do vječnosti Crne Gore i njene Prijestonice", istakao je Đukanović.

On je podsjetio da su današnje generacije imale privilegiju da se očuvanjem mira i multietničkog sklada u godinama krvave jugoslovenske drame, i obnovom državnosti na demokratskom referendumu prije osam godina, na najbolji način oduže svima koji su živote uzidali u temelje crnogorske slobode i doprinijeli obnovi i izgradnji ravnopravne republike u jugoslovenskoj socijalističkoj zajednici.

"Činimo to i danas, posvećeni ekonomskom napretku i demokratskom razvoju Crne Gore, koja je prepoznata kao važan faktor regionalne stabilnosti, pred dobijanjem poziva za NATO i u pregovaračkom procesu za članstvo u EU", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Cetinje, koje je crnogorsko državno, istorijsko, kulturno i civilizacijsko središte, u svim tim procesima, u svim fazama, ima svoje dostojno mjesto i ulogu.

Kako je rekao, državni odnos prema toj činjenici najbolje će se izraziti donošenjem i primjenom Zakona o Prijestonici i afirmacijom Cetinja kao sjedišta važnih institucija Crne Gore, i obrazovnog centra za ljude koji će sve više preuzimati odgovornost za njenu bolju evropsku budućnost.

"Na toj liniji predanosti ekonomskom i svestranom razvoju Prijestonice, lokalna uprava može računati na punu pomoć i podršku Vlade i svih državnih institucija", navodi se u čestitki Đukanovića.

Milić: Vjerujem da će se Cetinje obnoviti kroz nove investicije

Povodom 13. novembra Dana Prijestonice Cetinje, predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Srđan Milić je u ime SNP-a i u svoje lično ime, uputio čestitke gradonačelniku Cetinja Aleksandru Bogdanoviću, predsjedniku Skupštine Prijestonice Jovanu Martinoviću i svim odbornicima i građanima Cetinja.

“Cetinje je prepoznato kao mjesto koje je kroz istoriju imalo upečatljiv evropski duh i koji zbog spoja kulture, tradicije i umjetnosti, zaslužuje uvažavanje i podršku. Ovaj grad pod Lovćenom sa svojom bogatom i slavnom istorijom ima poseban karakter i brojne potencijale za ekonomski razvoj i napredak, što je i prepoznato, ali nije realizovano", poručio je Milić.

On vjeruje da će Prijestonica konačno dobiti šansu za sveukupnu obnovu kroz nove investicije i nova radna mjesta,i poboljšati socioekonomske uslove za sve gađane.

Bonus video: