Radunović: Više od 50.000 građana Crne Gore boluje od dijabetesa

"U prošloj godini, u Crnoj Gori, potrošnja ljekova za dijabetes zauzima treće mjesto, odmah iza antineoplastika i ljekova za liječenje oboljenja respiratornog sistema, i iznosila je za oralne antidijabetike 404,91 hiljadu eura, a za insulin 2,16 miliona eura", je Radunović
0 komentar(a)
dijabetes, Foto: Beta/AP
dijabetes, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.11.2014. 13:44h

U Crnoj Gori više od 50 hiljada osoba boluje od dijabetesa, saopštio je ministar zdravlja Miodrag Radunović, na osnovu izvještaja Registra šećerne bolesti za prošlu godinu, podataka informacionog sistema domova zdravlja i procjene Internacionalne dijabetoličke federacije.

On je danas, na stručnom sastanku Dijabetes u trudnoći, djetinjstvu i adolescenciji u Crnoj Gori, kazao da je svaki osmi građanin, stariji od 20 godina, u stanju dijabetesa.

"Svaki 13. crnogorski građanin stariji od 20 godina zna da ima šećernu bolesti, a svaki 23. ima dijabetes, a to ne zna. Svaka 18. osoba u stanju dijabetesa u Crnoj Gori 2012. godine bila je na bolničkom liječenju", rekao je Radunović u amfiteatru Instituta za javno zdravlje (IJZ).

On je naveo da analiza prijava u Registru šećerne bolesti osoba starijih od 20 godina, oboljelih od dijabetesa TIP 2, ukazuje da je 23,63 odsto oboljelih u trenutku postavljanja dijagnoze imalo komplikacije prouzrokovane dugotrajnom hiperglikemijom.

"U ovom uzorku iz registra, 56,11 odsto osoba je imalo hipertenziju u trenutku otkrivanja dijabetesa, 13,7 odsto osoba je bilo sa koronarnom bolešću, 11,6 je imalo perifernu vaskularnu bolest, 10,07 dijagnostifikovanu neuropatiju, a 9,08 odsto retinopatiju u trenutku postavljanja dijagnoze šećerne bolesti", kazao je Radunović.

On je objasnio da su liječenje i prevencija šećerne bolesti usmjereni na karakter bolesti, a da to oboljenje karakteriše hronična hiperglikemija.

"U prošloj godini, u Crnoj Gori, potrošnja ljekova za dijabetes zauzima treće mjesto, odmah iza antineoplastika i ljekova za liječenje oboljenja respiratornog sistema, i iznosila je za oralne antidijabetike 404,91 hiljadu eura, a za insulin 2,16 miliona eura", je Radunović.

Mugoša: 3.000 osoba uneseno u registar do kraja oktobra

Direktor IJZ, Boban Mugoša, kazao je da je prošle godine, procjena Internacionalističke dijabetološke federacije za Crnu Goru o broju stanovnika koji nisu znali da imaju dijabetes premašivala 19 hiljada.

"Do kraja oktobra od broja oboljelih od dijabetesa koji premašuje 34 hiljade osoba, za skoro deset odsto oboljelih su popunjene prijave i postate u Institut, a skoro tri hiljade prijava osoba oboljelih od šećerne bolesti uneseni su u Registar šećerne bolesti", naveo je on.

Mugoša je rekao da su, visok krvni pritisak, glikemija, holesterol i povećana tjelesna masa glavni faktori rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, ali, kako je naveo, hronične bubrežne insuficijencije i dijabetesa.

"Ova četiri faktora rizika ne dovode samo do obolijevanja od hroničnih bolesti, već su vodeći riziko-faktori umiranja od ovih bolesti", kazao je on.

Likić: U prošloj godini 17 odsto živorođene djece bilo pod uticajem hiperglikemije u trudnoći

Rukovodilac Registra šećerne bolesti doktor Dragan Likić je rekao je da hiperglikemija u trudnoći predstavlja veliki i nividljiv izazov širom planete. “Iako je hiperglikemija jedan od najčešćih poremećaja koji se pojavljuju tokom trudnoće”.

"Hiperglikemija u trudnoći može biti rezutat već postojećeg dijabetesa ili je rezultat insulinske rezistencije tokom trudnoće", objasnio je Likić.

On je naveo da je u prošloj godini Internacionalna dijabetoška federacija iznijela procjene hiperglikemije u trudnoći.

"Te procjene ukazuju da je u prošloj godini više od 21 milion, 17 odsto živorođene djece bilo pod uticajem hiperglikemije u trudnoći", rekao je Likić.

On je kazao da su poslijedice neprepoznate hiperglikemije ozbiljne za zdravlje trudnice i novorođenčeda, jer dovode, kako je objasnio, do komplikovanja toka trudnoće i željenog ishoda porođaja.

Bonus video: