Mine treba proglasiti kulturnom baštinom

Mine su ispunile uslov UNESCO-a i nakon 100 godina više nisu neeksplodirana ubojna sredstva, tvrdi Gačević
64 pregleda 1 komentar(a)
austrougarska mina
austrougarska mina
Ažurirano: 08.11.2014. 14:40h

Poznati hercegnovski ronilac i istraživač podmorja Dragan Gačević zatražio je od Ministarstva kulture da preostale protivbrodske mine iz perioda Austrougarske, a koje se još nalaze na dnu Bokokotorskog zaliva, proglasi kulturnom baštinom i stavi po režim zaštite.

Gačević je proteklih godina bezuspješno ukazivao državnim institucijama na problem zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava u podmorju zaliva Boke, a lično je pronašao i foto i video zapisima dokumentovao prisustvo više tih naprava od kojih svaka sadrži po nekoliko stotina kilograma visokorazornog eksploziva.

"Na osnovu Zakona o ratifikaciji Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine i Zakona o dopuni zakona o ratifikaciji Konvencije o zaštiti kulturne baštine, prijavljujem pronalazak kulturne baštine u našem podmorju. U akvatoriju rta Kabala u Boki Kotorskoj pronašao sam austrougarske podvodne mine „Tip B“ iz Prvog svjetskog rata”, kaže se u zahtjevu Gačevića.

On je naveo de je o tome obavijestio javnost, kao i da je fotografije mina poslao i Direktoratu za vanredne situacije MUP-a, ali da nije dobio nikakav odgovor.

"Kako su one već 100 godina u moru, prema UNESCO-ovoj Konvenciji o zaštitu podvodne kulturne baštine i domaćih zakona, mine su postale "punoljetne“, pa su iz statusa neeksplodiranih ubojnih sredstava, prešle su u kulturnu baštinu Crne Gore“, kaže se u dopisu Gačević.

On je toj instituciji poslao video zapise i obilje dokumentarnog materijala o tehničkim karakteristikama austrougarskih protivbrodskih sidrenih mina „Tip B“ koje su položene u nekoliko minskih baraža na ulazu u zaliv Boke, odmah nakon izbijanja Prvog svjetskog rata u ljeto 1914 godine.

Bonus video: