Za dva mjeseca šest ubistava i 18 pokušaja ubistava

„Eksplozivnim napravama su u šest slučajeva podmetnuti požari u kafićima/poslovnim prostorima, u četiri slučaja je eksplozivna naprava bačena u dvorišta kuća napadnutih osoba, a u jednom slučaju je eksplozivnom napravom zapaljen automobil“, navodi se u tekstu
0 komentar(a)
pištolj, Foto: Shutterstock
pištolj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2014. 13:58h

U posljednja dva mjeseca u Crnoj Gori dogodilo se šest ubistava i 19 pokušaja ubistava, a izvršioci tih krivičnih djela su najčešće koristili vatreno oružje.

To su podaci koje je portal Centra za demokratsku tranziciju (CDT) prikupio analizom medijskog izvještavanja o učinjenim krivičnim djelima u periodu od 1. septembra do 6. novembra.

Kako su naveli iz te organozacije, analiza pokazuje da se u istom periodu dogodilo i 14 krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti uz upotrebu vatrenog oružja ili eksplozivnih naprava.

„Eksplozivnim napravama su u šest slučajeva podmetnuti požari u kafićima/poslovnim prostorima, u četiri slučaja je eksplozivna naprava bačena u dvorišta kuća napadnutih osoba, a u jednom slučaju je eksplozivnom napravom zapaljen automobil“, navodi se u tekstu.

U tri slučaja do tog krivičnog djela je došlo zbog upotrebe vatrenog oružja, pri čemu je povrijeđena jedna osoba.

Bilo je i 13 podmetanja požara na automobilima koja su izvršena zapaljivim materijama.

„Iako je policija utvrdila značajan broj izvršilaca ovih krivičnih djela, ove pojave ostaju ozbiljan problem u crnogorskom društvu.Otkrivanje izvršilaca u potpunosti ne rješava ove probleme, pa je potrebno dodatno edukovati građane o značaju njihovog učešća u stvaranju bezbjednijeg društva“, piše portal CDT-a.

Prema njihovim riječima, efikasno rješavanje tog problema podrazumijeva i jačanje saradnju građana i policije, odnosno povećanje povjeranja građana u rad te institucije.

Navodi se da je jedan od načina da se to ostvari i kampanja "Poštuj život-vrati oružje" koju će MUP, CDT, UNDP i OEBS pokrenuti nakon donošenja novih zakonskih propisa u cilju prikupljanja nelegalnog oružja.

Građani će preko telefonske linije prijavljivati posjed nelegalnog oružja, a timovi CDT-a i MUP-a će ih preuzimati, adekvatno skladištiti i na kraju uništiti.

„Svi koji prijave ilegalno oružje neće biti krivično gonjeni niti će njihovi lični podaci biti dostupni javnosti. Takođe, u tom procesu niko neće imati pravo da građane ispituje o porijeklu ilegalnog oružja“, ukazali su iz CDT-a.

Bonus video: