Bijelo Polje: Mladim parovima 20 rasnih krava

Od poljoprivrede i te kako može da se živi. Imam dvije krave muzare i još jednu steonu junicu, a uvećanje grla samo može da nam pomogne u daljem širenju gazdinstva”, kaže Slavica Šebek
119 pregleda 1 komentar(a)
Opština Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Opština Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.11.2014. 12:24h

Dvadesetšestogodišnja Ernada Sijarić iz Godijeva ne bi se nipošto mijenjala sa svojim vršnjakinjama i radila za 150-200 eura u nekom butiku. Utoliko je i njeno oduševljenje juče bilo veće, kada su se ona i suprug Sadat, našli među 20 mladih bračnih parova koji su od Opštine Bijelo Polje na poklon dobili kravu simentalku.

„Iako u početku nisam vjerovala, sad sam srećna jer će nam mnogo pomoći da u bavljenju poljoprivredom stanemo na svoje noge“, ispričala je Ernada, koja ima četvoro djece.

Za ovaj podsticajni program bilo je prijavljeno tri puta više parova, a procijenjena vrijednost grla je oko 40.000 eura.

Predsjednik Aleksandar Žurić je podsjetio da je ta Opština u 2012. godini dobila i nagradu od OSCE-a i Zajednice opština, kao opština koja je predstavila najkreativniji model za podsticaj razvoja poljoprivrede.

Ernada Sijarić i Slavica Šebek kažu da su se obradovale poklonu i da vjeruju da se od poljoprivrede može pristojno živjeti na selu

On je dodao da je set podsticajnih mjera sa sedam uvećan duplo i da za narednu godinu Opština planira još nekoliko mjera.

„Smatramo da će u 2015. godini taj set mjera biti kompleksniji i u smislu obuhvata i finansijski izdašniji, a trudićemo se da nam to bude i prioritet u smislu finansijske obaveze”, kazao je predsjednik Žurić i dodao da je za svaku pohvalu što prijavljeni parovi imaju, u prosjeku, po troje djece.

Dvadeset steonih junica su dobili Safet Ćorović, Milan Kljajević, Mithad Bećirović, Miroslav Femić, Vahedin Fetić, Srećko Tvrdišić, Ferhan Bećirović, Sava Ašanin, Desimir Lalević, Sadat Sijarić, Esnaf Smakić, Stojan Cerović, Šefto Hajdarpašić, Slavica Šebek, Miomir Nedović, Aleksandar Potpara, Elmir Durović, Tinis Ćorović, Dmitar Šarčević i Edin Džogović.

Za Slavicu Šebek iz Zatona dodjela junica znači mnogo za njenu petočlanu porodicu.

„Rođena sam na selu, živim na selu i volim da radim. Ovo nam mnogo znači i zahvalni smo Opštini i Ministarstvu poljoprivrede. Od poljoprivrede i te kako može da se živi. Imam dvije krave muzare i još jednu steonu junicu, a uvećanje grla samo može da nam pomogne u daljem širenju gazdinstva”, kaže ona.

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Džafer Gusinjac je izrazio nadu da će ova mjera motivisati seosko stanovništvo za ostanak na gazdinstvima i ozbiljnije bavljenje poljoprivredom i formiranje mini farmi.

Bonus video: