O dopunama Zakona o medijima sledeće sedmice

„Ako medij kojem je sud zabranio distribuciju objavljenog programskog sadržaja ne izvrši sudsku zabranu, ili ako nastavi sa objavljivanjem istog ili drugog sadržaja kojim se poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti države Crne Gore, krše zajamčene slobode i prava građanina ili izaziva nacionalna, rasna ili vjerska netrpeljivost ili mržnja, nadležni sud može, na predlog državnog tužioca, zabraniti distribuciju tog medija“, navodi se u Predlogu zakona
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.11.2014. 10:55h

Predlog zakona o dopunama Zakona o medijima, koji predviđa zabranu distribucije medija koji bi prekršio sudsku zabranu distribucije spornih sadržaja, na dnevnom je redu sjednice Skupštine koja počinje u utorak.

Predstavnici svih parlamentarnih partija, osim Demokratske partije socijalista, predali su u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopunama Zakona o medijima.

„Ako medij kojem je sud zabranio distribuciju objavljenog programskog sadržaja ne izvrši sudsku zabranu, ili ako nastavi sa objavljivanjem istog ili drugog sadržaja kojim se poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti države Crne Gore, krše zajamčene slobode i prava građanina ili izaziva nacionalna, rasna ili vjerska netrpeljivost ili mržnja, nadležni sud može, na predlog državnog tužioca, zabraniti distribuciju tog medija“, navodi se u Predlogu zakona.

U tom slučaju je, kako je predloženo, državni tužilac obavezan da nadležnom sudu podnese predlog za zabranu distribucije medija odmah po saznanju da je taj medij ponovo objavio programski sadržaj koji je sud zabranio, ili drugi koji je opisan u prethodnom stavu.

Ministarstvo kulture je, u mišljenju dostavljenom Vladi, ocijenio da predložene dopune Zakona o medijima krše međunarodne standarde slobode izražavanja i crnogorskog ustavnopravnog okvira.

Ocjenjuje se da predlog nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore kojim se garantuje sloboda izražavanja, sloboda štampe i zabrana censure, kao ni sa odredbama Zakona o medijima.

Ministarstvo smatra da, zbog tih razloga, dopune Zakona o medijima ne bi trebalo prihvatiti.

Iz Medijskog savjeta za samoregulaciju ocijenjeno je da bi izmjena Zakona o medijima, koja daje ovlašćenja državnom tužiocu da može na osnovu lične procjene zabranjivati distribuciju medija, predstavljala veliki korak nazad kada je u pitanju sloboda izražavanja u Crnoj Gori.

To medijsko samoregulatorno tijelo zabrinuto je zbog inicijative većine parlamentarnih stranaka, kojom se traži hitna izmjena Zakona o medijima po skraćenom postupku.

Bonus video: